Image default

Ne csináljunk “vallási” kérdést az ételérzékenységből!

A kimutatott ételérzékenyek száma az egész világban növekszik. Ez egyfelől annak is betudható, hogy a Föld népessége folyamatosan gyarapodik, azonban ezt figyelembe véve, az ehhez viszonyított arányuk is emelkedik. Talán találunk a környezetünkben olyan barátot vagy rokont, aki nem ehet kalácsot annak gluténtartalma miatt, vagy éppen nem ihat tejeskávét a kazein okozta hasi fájdalmak végett. Mégis sokan úgy viselkednek az ételérzékenyekkel szemben, mintha az egyfajta „úri hóbort” lenne, és sokan „feltűnősködőből” ennének gluténmentes kenyeret, vagy használnának süteményeikhez tojásfehérjéből készült túróalternatívát. Pedig nem így van!

– Nem lehet letagadni, hogy keringenek abszolút indokolatlan tévhitek, például a tejtermeléssel és a tehéntartással szemben. Tényleg vannak vegánok, akik egyfajta vallási háborús célként élik meg a világ tejmentesítésének leépítését, holott ez a propaganda tévhitek tömegére támaszkodik a tények helyet. Így teljesen érthető, hogy rengeteg tejtermelő, tejtermék-előállító, sőt, tejfogyasztó is érzékeny lett az alternatívák témájára.

Ugyanakkor tényleg van egy valós, széles réteg, aki nem divatból, hanem egészségügyi okokból kerüli a búzából, tejből vagy éppen földimogyoróból készült élelmiszereket.

Az őket és a nekik fejlesztett termékeket ért támadásokat, amiket a közösségi médiákban napról-napra látok, nagyon bántónak értékelem – mondta Dr. Németh Csaba, élelmiszer-mérnök, c. egyetemi tanár, aki maga is ételérzékenyeknek készített termékek fejlesztésével is foglalkozik.

Az ételallergiások életének megkönnyítése és táplálkozásuk színesebbé tétele az élelmiszer-előállítóknak pont olyan komoly és persze egyben érdekes feladat, mint amennyire az cukorbetegek esetében is az.

Talán ma már senki sem rökönyödik meg a diabetikus kekszektől vagy csokoládéktól.

Nagy valószínűséggel ez lesz a helyzet az ételallergiásoknak készülő, a boltok polcain most megjelenő termékekkel is. Egyszerűen meg kell érteni, hogy a minél inkább széles, lemondásoktól mentes gasztronómiai paletta mindenkinek jár.

– Úgy gondolom, az objektivitás megtartása, a túlzott érzelmesség elkerülése és rengeteg empátia sok bántó mondat elkerüléséhez vezetne. Akinek a környezetében él hisztamin intoleranciával élő, látja milyen bántóak is azok a „hiszti”min megjegyzések, de bármelyik ételallergiásnak például a „műkaja faló” kifejezések. Inkább örüljünk annak közösen, hogy ma már egy tejmentes „tejfölös” túrógombóc-alternatíva kivitelezése vagy egy szénhidrát-mentes hűsítő jégrém elfogyasztása sem lehetetlen az azt igénylők számára – egészítette ki mondandóját Dr. Németh Csaba.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Nyugdíjba megy Gerendás: 70 évesen visszavonul az olimpiai bajnok magyar vízilabdázó

nyugdijaseszti

Ha erről a számról keresnek, fel ne vedd és vissza se hívd!

nyugdijaspeti

Ők hárman kapták meg idén a Monspart Sarolta-díj az idősekért elismerést

nyugdijaspeti