Image default

Értéktári védelembe került Toma András, az utolsóként hazatért hadifogoly életútja

A Magyar Honvédség toborzóinak kezdeményezésére bekerült Nyíregyháza értéktárába a II. világháború utolsó magyar hadifoglyaként hazatért Toma András életútja. A férfi csaknem 53 évet töltött el az oroszországi kotyelnyicsi pszichiátriai intézetben, ahonnan – hosszas kutatómunka eredményeképpen – 2000. augusztus 11-én hozták haza Magyarországra. A rendkívüli hírről a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság számolt be a Facebookon.

Története a hazai és a világsajtót is bejárta: hazatéréséről 137 országban tudósítottak. Életéről több könyv és egy dokumentumfilm is készült.

Az oroszországi iratokban Tamás Andrásként nyilvántartott Toma András 1925. december 5-én született Újfehértón. A Nyíregyháza melletti Sulyánbokorban élt, mikor 19 évesen besorozták az első magyar hadseregbe. A lengyelországi Auschwitz és Krakkó környékén esett hadifogságba 1945 elején.
Először a Szentpétervár közelében lévő bogszitogorszki hadifogoly-táborba került, majd onnan az 1500 kilométerre fekvő Bisztrjagba szállították.

Az MTI közlése szerint „embertelen körülmények közepette megromlott egészsége miatt” 1947 januárjában Toma Andrást beutalták a tatárföldi kotyelnyicsi pszichiátriai kórházba, ahol 53 évig élt.

Az elmegyógyintézetben ápolt beteget 2000 júliusában Veér András ideg- és elmegyógyász vizsgálta meg Oroszországban, és megállapította: minden kétséget kizáróan magyar.

2000. augusztus 11-én hozták haza Magyarországra, főtörzsőrmesterré léptették elő, és 56 évnyi helytállásáért a honvédelmi tárca akkori vezetőjétől hárommillió forint jutalmat kapott.

Az idős férfi régi, új otthonában húga, Gabulyáné Toma Anna családjánál élt. Toma András idén 20 éve, 2004. március 30-án hunyt el.

A Magyar Honvédség számára fontos, hogy a katonahősök emlékét megőrizze. Ezért kezdeményezte a MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság helyi toborzó irodája, hogy Toma András életútja és emlékezete Nyíregyháza települési értéktárába kerüljön. A Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság, – melynek feladata a vármegyeszékhely nemzeti értékeinek felkutatása, dokumentálása, rendszerezése és köztudatba helyezése – támogatta a toborzó iroda kezdeményezését, még többek számára elérhetővé téve Toma András rendkívüli történetét, s azon keresztül a többi hozzá hasonló magyar hadifogoly életútját.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ilyen gyönyörű tulipánok között sétálhatunk Vácrátóton

nyugdijaspeti

Békéscsaba egy teljes hétig ünnepel

nyugdijaspeti

Pannonhalma bencés monostora a keresztény Európa védőbástyája

nyugdijaspeti