Image default

Tudtad, hogy Erzsébet királynőnek volt egy saját McDonald’s-a?

70 éves uralkodása alatt II. Erzsébet brit királynő összesen 32 különböző országot irányított. És mindezen területek között van egy különleges ingatlan, ami kiemelkedik.

Tekintettel arra, hogy ő volt az elmúlt évszázad egyik leglátványosabb alakja, néhány embert meglephet, ha megtudja: A néhai királynőnek „technikailag” volt egy McDonald’s franchise üzlete. Ez az Oxfordshire-i Banbury Gateway Shopping Parkban volt, körülbelül 80 mérföldre a londoni Buckingham-palotától.

Erzsébet és a McDonald’s-a

Nem valószínű, hogy az uralkodó valaha is evett ebben a McDonald’s-ban. Sőt, valószínűleg nagyon keveset tudott róla. Az étteremhez a Crown Estate-en keresztül jutott hozzá, egy olyan ingatlangyűjteményen keresztül, amely a brit korona tulajdonában lévő összes földterületet magában foglalja. Kivéve a kormányzati ingatlanokat és a királyi család magánbirtokait.

A Crown Estate 2022-ben mintegy 19 milliárd dollárnyi vagyonnal büszkélkedhetett, beleértve kastélyokat, erdőket, mezőgazdasági területeket és az Egyesült Királyság partvonalának több mint felét. Emellett számos kiskereskedelmi ingatlan is tartozik hozzá, köztük a híres londoni Regent Street nagy része és a Banbury Gateway Shopping Park, amely az úgynevezett „királynői McDonald’s”-nak adott otthont.

A koronabirtok nem az uralkodó közvetlen tulajdona, hanem a korona tulajdona, amelyet az uralkodó uralkodása idejére a nevében tartanak fenn. Amikor az uralkodás véget ér, a koronabirtokok birtoklása a következő uralkodóra száll át, ami azt jelenti, hogy III. Károly király most egy McDonald’s étterem büszke tulajdonosa. Azonban nem sokat tud vele kezdeni.

A franchise most már Károly királyé – de csak technikailag…

A koronabirtok egy bonyolult dolog. A vállalat honlapja szerint az általa kezelt földterület az uralkodó tulajdonának minősül „a korona jogán”, ami azt jelenti, hogy az uralkodó csupán egy „figura”. Nincs egyéni hatalma a Crown Estate által birtokolt ingatlanok felett, és a vállalat nevében nem vásárolhat és nem adhat el földet. A koronabirtok által megtermelt pénz az Egyesült Királyság kincstárába kerül, amely egy részét továbbítja a királyi családnak.

Mindez azt jelenti, hogy Erzsébet királynőnek szinte semmi köze nem volt a McDonald’s-hoz, amelynek technikailag tulajdonosa volt, és ez Károly király alatt is így van. A koronabirtokot valójában egy igazgatóság irányítja. Egy időben a néhai királynőnek két McDonald’s-helyszín volt a nevén – az egyik a Banbury Gateway Shopping Parkban, a másik pedig a Bath Road Retail Parkban, Slough városában. A Crown Estate igazgatótanácsa azonban 2016-ban eladta a slough-i ingatlant, egy évvel azután, hogy megvásárolta Banbury-t és annak McD’s kirendeltségét.

Milyen lehet a királyi McDonald’s-ban vacsorázni?

A Banbury Gateway Shopping Parkban található „királyi” McDonald’s hely alapvető esztétikája ugyanaz, mint a legtöbb, az elmúlt években épült McDonald’sé – néhány figyelemre méltó fejlesztéssel.

A vendégek bőrkanapékon és Eames-székeken ülhetnek, és Samsung táblagépek állnak a vásárlók szórakoztatására.

A hely az egyik első volt a régióban, amelyben önkiszolgáló automata segítségével lehetett rendelni, és még asztali kiszolgálást is kínál.

Bizonyára vannak extravagánsabb McDonald’s helyek is világszerte, de ez a hely mégis kiemelkedik a többi közül. Ráadásul van egy brit menüjük, amely olyan ajánlatokat tartalmaz, mint a teljes angol reggeli. Ami máshol nem nagyon kapható…

DailyMeal nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezzel a trükkel lesz tökéletes a kiolvasztott krumplipüré

nyugdijaspeti

„Csapataink harcban állnak” – Nemzeti gyásznap

nyugdijaspeti

Így vásárolhatsz olcsóbban a Penny-ben

nyugdijaspeti