Image default

15 millió krizantémmal várják a halottak napját

Idén közel 15 millió szál krizantémot termesztenek a magyarországi kertészetek, amire az ősz beköszöntével, halottak napja közeledtével nagy a kereslet. Az idei sok napsütésnek köszönhetően a növények hamarabb virágoznak, már érdemes keresni őket az árusoknál, illetve akár elő is rendelni. Erre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara hívja fel a figyelmet.

A közepes nagyságú fajtákat évről évre többen vásárolják, valamint a pompon alakú krizantém is nagyon népszerű. A megkérdezett termesztők, forgalmazók szerint idén nagyon jó minőségű a termés, egészségesek, erőteljesek a növények. A cserepes és különleges virágú, vágott fajtákból is bő a választék.

Bár még mindig a nagyvirágúakból (Palisade, Creamis stb.) fogy a legtöbb, a közepes-nagy (12-14 centiméter átmérőjű) virágú krizantémból is egyre többet vesznek. Emellett a csokros – amely egész évben kelendő – és a cserepes fajták is választhatók. Régebben a fehér színű krizantém volt a „divat”, majd az elmúlt években megjelentek a zöldek és a kétszínűek (piros-fehér, napsárga-narancs, lila-rózsaszín stb.). Manapság pedig már akár háromszínű vagy szórt színvilágú virágok is vannak a piacon. Illetve alakjukat tekintve egyre jobban elterjednek a pompon (teniszlabda) alakú virágúak.

A vásárlóknak a szakemberek javasolják, hogy a virág megvétele után érdemes fertőtleníteni a tárolóedényt, vödröt, így azt követően akár több hétig eláll a szálas virág is. Valamint javasolt a virágárusoknál kapható virágtartósító szer használata.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Pontypaprikás galuskával, ahogy a Mátyás Pince első étlapján találtuk

nyugdijaspeti

Nagyszombat és húsvéti vigília

nyugdijaspeti

Csodálatos Munkácsy képek érkeztek Székesfehérvárra

nyugdijaspeti