Image default

Szekszárdi berkenye lett 2023-ban az Év fája

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa nyerte el idén az Év Fája címet az online megrendezett voksoláson – közölte honlapján a kezdeményezést szervező Ökotárs Alapítvány.

A szervezők tájékoztatása szerint a Remete-kápolna berkenyéjére 5322 szavazatot adtak le. “A fa környezetét átjárja a szakralitás, ami eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető. A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút (Maria Bründl) néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna” – idézik fel a szervezők, hozzátéve, hogy a hajdan nagyon népszerű házi berkenye (Sorbus domestica), amely akár 300-400 évig is él, ma már ritkaságnak számít, ezért természetvédelmi oltalom alatt áll.

A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén 21 fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst. A fákra összesen 12 762 on-line közönségszavazat érkezett.

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa – forrás: Ökotárs Alapítvány

Az Év fája egy speciális kezelést nyert, az Országos Erdészeti Egyesület különdíjasa pedig – az újtikosi “Százéves” fűzfa – az OEE ajándékcsomagját kapta.

A különdíjas fűzfa (képünkön) Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották. A “dimbes-dombos”, pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászta az öreg fűzfát, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában.

győrszentiváni tölgyes

A zsűri döntése alapján a 2023-as Hős fa címet a győrszentiváni tölgyes kapta. Az indoklás szerint a tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben. A kis tisztás pedig pihenésre, játékra csábít. A helyi általános iskola tanösvényt helyezett ki, hogy bemutassa a terület értékeit, 2022-ben a tölgyest helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ez a múzeum külön tárlatvezetést kínál a demenciával élőknek

nyugdijaseszti

Magyarországon, egy soha nem látott kiállításon vonulnak fel Európa legszebb porcelánjai

nyugdijaspeti

Borsmenta – a gyógynövények királynője

nyugdijaspeti