Image default

A 40 éves István, a király újra lemezen és a Duna TV-n

Megújult hangminőségben ismét megjelenik az István, a király. Szörényi Levente és Bródy János negyven éve bemutatott rockoperájának eredeti változata pénteken dupla CD-n jön ki, szombaton a mű új színpadi előadása látható kétszer is a Papp László Budapest Sportarénában és a Duna TV-n.

Az István, a királyt éppen négy évtizeddel ezelőtt, 1983. augusztus 18-án mutatták be a városligeti Királydombon. A mű hanganyaga a kerek évforduló tiszteletére most a GrundRecords gondozásában digipak csomagolásban jelenik meg újra.

Szörényi Levente az MTI-nek korábban elmondta: a negyven évvel ezelőtti bemutatón nem gondoltak arra, milyen sikertörténet lesz a darab. “Amikor 1983 nyarán a törökbálinti stúdióban a hangfelvételt kevertük, kicsit el voltam szontyolodva. Úgy éreztem, lehet, hogy nem olyan jó, amit csináltunk, de úgy látszik, tévedtem”.

A zene és a szöveg együttműködése hozta azt, hogy mindenki megtalálja benne, ami a saját világának megfelel, és ezeket a gondolatokat, érzéseket a végén a Himnusz olvasztja össze – fogalmazott.

“A darab megmutatja, hogy mindannyiunkban van István és Koppány is, ami hihetetlen erőforrása a magyar kultúrának, és a végén mindenki érzi, hogy így vagyunk együtt magyarok” – mondta Bródy János a közelmúltban az MTI-nek.

A felvételen a korszak népszerű könnyűzenei előadói és színművészei énekeltek, mások mellett Varga Miklós (István), Nagy Feró (Laborc), Vikidál Gyula (Koppány), Sebestyén Márta (Réka), Deák Bill Gyula (Torda), Victor Máté (Asztrik), Hűvösvölgyi Ildikó (Picur), Szakácsi Sándor (Sur), Balázs Péter (Bese).

Nemcsak CD, füzet is van a csomagban

A dupla CD-s kiadvány két, 24 oldalas füzettel jelenik meg, ezek tartalmazzák a teljes szövegkönyvet és Majnik László részletes ismertetőjét a darabról, ezeket a negyven évvel ezelőtti stúdiófelvételek és előadás idején készült, több korábban nem publikált fénykép egészíti ki. A hangzást Rozgonyi Péter újította fel, aki a munkafolyamatba beavatta az album eredeti hangmérnökét, Kálmán Sándort.

Az 1983 óta számos feldolgozást, előadást megélt István, a király legfrissebb színpadi változatát szombaton mutatják be két alkalommal is (15 és 20 órától) Novák Péter rendezésében az augusztus 20-i nemzeti ünnep, a Szent István Nap alkalmából a Papp László Budapest Sportarénában. A másfél órás előadás három színpadon zajlik, gyermekkórus és tánckar is közreműködik. István királyt Koltai-Nagy Balázs, Saroltot Schell Judit, Gizellát Horányi Juli, Koppányt Baricz Gergő, Rékát Herczku Ágnes, Tordát Köteles Leander, Asztrikot Orosz Ákos, Vecelint Kardos-Horváth János alakítja.

A rockopera új előadása szombaton a Duna Televízióban 20 órától élőben látható.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Idősek Tanácsa: “Nyugdíjasként érezzük, hogy odafigyelnek ránk és a lehetőségekhez mérten segítenek”

nyugdijaspeti

Így néz ki a legendás Jackie Kennedy egykori birtoka

nyugdijaspeti

További segítséget kapnak a cukorbetegek

nyugdijaspeti