Image default

A 87 éves Müller Péter is Gondosóra tulajdonos lett!

Müller Péter, Magyarország egyik legnépszerűbb írója nem titkolja, hogy már betöltötte 87. életévét, bár jópár évet nyugodtan letagadhatna, hiszen a mai napig sportol és alkot, most is új könyvén dolgozik. Ám amikor hallott a Gondosóra Programról, úgy döntött, ő is igényel egy Gondosórát.

A miniszterelnök főtanácsadója, Nyitrai Zsolt erről tudomást szerezve úgy gondolta, legjobb, ha személyesen viszi el és mutatja meg a Kossuth-díjas írónak ezt az egyedülálló magyar innovációt.

A Gondosóra Program célja, hogy a 65 év feletti emberek azonnali segítséghez jussanak, ha szükségük van erre. Különösen fontos ez azok számára, akik egyedül élnek, hiszen bármikor történhet valami és nehezebben tudnak segítséget kérni az otthonukban is.

Sokan segítenek neki, de van amikor szüksége lehet külső segítségre

Én családban élek és mindig van itthon valaki, aki segítségemre siethet vagy felhívhatom a segítőmet, de szerencsére erre nemigen van szükség – mosolygott Müller Péter.

Viszont még mindig vezetek és eljárok itthonról, ilyenkor nem árt, ha vigyáz rám ez a Gondosóra. Szerintem mindenkinek szüksége lenne ilyenre, de az idősebbeknek egészen biztosan!

Müller Péternek nagyon tetszett, amikor megtudta, hogy éjjel-nappal működő diszpécserszolgálat tartozik a Gondosóra Programhoz, ahol egy gombnyomással lehet segítséget kérni. A vonal túloldalán olyanok ülnek, akik udvariasan és nagy együttérzéssel fogadják a segélykérőt és olyan segítséget küldenek, amilyenre szükség van: ha kell, mentőt vagy rendőrt, tűzoltót, de ha nem olyan nagy a baj, akkor értesítik az előzetesen megadott családtagot vagy segítőt, hogy mi történt. A programhoz már csatlakozott az Országos Mentőszolgálat és az Országos Polgárőrs Szövetség is.

És mi történik, ha véletlenül nyomom meg a gombot?

– kérdezte az író. Természetesen akkor sincs baj, a bejelentkező diszpécserrel csak közölni kell, mi történt, és már bontja is a vonalat. De miután a gomb elég nagy és 3-4 másodpercig kell nyomni a segélyjelzéshez, ez ritkán fordul elő.

Müller Péter arra is kíváncsi volt, hogy vajon akkor mindig tudják majd, merre jár?

A válasz: nem, a Gondosóra akkor adja meg a koordinátákat, amikor a segélyhívó gombot megnyomják,

és a helyadatokat csak abból a célból kezelik, hogy tudják, hová kell küldeni a segítséget. A mobiltelefon alapján sokkal inkább meg lehet tudni, ki hol tartózkodik, ha éppen ez volna a cél.

A Gondosórának viszont van még egy fontos funkciója, ami felkeltette Müller Péter érdeklődését, mert az utóbbi időben vele is előfordult, hogy elesett.

Ha ugyanis a Gondosóra esést érzékel, akkor vészjelzést küld a diszpécserszolgálatnak, ahonnan bejelentkeznek és megkérdezik, mi a baj, szükség van-e segítségre, ha pedig nem kapnak választ, mentőt küldenek a helyszínre. Így nem marad ellátatlanul az az idős ember sem, aki például egyedül van otthon és valami okból eszméletét veszti vagy úgy esik el, hogy nem tud segítség nélkül felállni.

Ez nekem nagyon tetszik, hát ez marha jó találmány! Ilyen Gondosórára nemcsak az időseknek, hanem akár a fiatalabbaknak is szükségük lehet

– lelkesedett Müller Péter. Miután azonban ez egy, a felhasználók számára ingyenes szolgáltatás, első körben a 65 éven felüliek számára biztosítja a kormány, hiszen ők a legsérülékenyebb korosztály.

Gondosóra: Segítség egy gombnyomással!

Amennyiben még nem regisztrál, akkor itt megteheti:
Tel: +36 1 445 0080

nyitraizsolt.hu – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A négyéves kisfiú hajléktalanoknak visz túlélőcsomagokat és kézzel írt kártyákat

nyugdijaspeti

Szeles, de tavaszias idő lesz a hétvégén

nyugdijaspeti

Felújították Diana hercegnő egykori kedvenc nyaralóját, elképesztő összeget költöttek a Byblosra

nyugdijaspeti