Image default

A nap, amikor Hruscsovot nem engedték be Disneylandbe

Történelmi jelentőségű utazás volt Nyikita Hruscsov 1959. szeptemberi amerikai útja. Ő volt az első szovjet miniszterelnök, aki hivatalos úton az Egyesült Államokba látogatott. A 11 napos látogatás során nemcsak protokoll programokon vett részt a kommunista vezető, hanem több olyan eseményen is, amelyek kötetlenségével a hidegháborús feszültségeket próbálták enyhíteni.

Hruscsov és a hot-dog…

Elvitték Hollywoodban, együtt ebédelt Marilyn Monroe-val, tréfálkozott kikötőmunkásokkal, hot-dogot evett Chicagóban. Elmaradt azonban egy olyan programja, amelynek kiesése, mint mondta, keserűséggel és csalódással töltötte el: biztonsági okokra hivatkozva nem engedték be Disneylandbe.

A kommunista lapok azonnal megtaláltak a valódi okot…

…hogy Hruscsovot miért nem engedték be Dinseylandbe. A román Előre c. újság szerint “több „biztonsági” szempontok ürügyén, ellenezték,hogy a szovjet kormány vezetője látogatást tegyen a Disneylandban noha ez benne volt a programban. A “biztonsági” szempontokra való hivatkozás nyilván arra szolgált, hogy

megakadályozzák N. Sz. Hruscsov és az egyszerű emberek közvetlen találkozását.”

Amint a New York Herald Tribune beszámol róla, 800 filmszínész és-színésznő kifejezetten ragaszkodott hozzá,hogy részt vegyen az amerikai filmiparvezetői által rendezett fogadáson. A „20th Century Fox“ stúdió bejáratánál több mint 4000 személy gyűlt össze, hogy üdvözölje a szovjet kormány vezetőjét.

Hruscsov nem vette jónéven, hogy nem engedik Disneylandbe

A Népszava, 1959. szeptember 22-i számában közölték Hruscsov Hollywood-i beszédét: (…)ideutaztam vendégségbe önökhöz, kijelölték számomra az útvonalat, megmondták, mit nézhetek meg önöknél, hova mehetek.

Így például kijelölték, hogy meglátogathatom a Disneylandot, »Disney országát«. Most azonban odajöttek hozzám és ezt mondták: a Disneyországba ön nem mehet. (Derültség.) Vajon miért? Talán rakétakilövő állásokat létesítettek ott? (Kitörő nevetés.) Nem — mondták —, azért nem mehet ön oda, mert — hallják csak! — az amerikaiak nem tudják szavatolni az ön biztonságát, ha odautazik.

Nem mindenkinek tetszett a kommunista vezető látogatása

– Mi van önöknél ott, kolera vagy pestisjárvány? És talán fertőzést kaphatok? (Derültség.) Vagy talán Disneyországát banditák foglalták el, akik megölhetnek engem? De hiszen önöknek olyan derék rendőreik vannak, hogy még a bikát is megfékezik a szarvánál fogva és a banditákkal is nagyszerűen el tudnak bánni. Ezt mondtam: mindegy, nagyon szeretnék elmenni ebbe a parkba, megnézni, hogyan üdülnek az amerikaiak. (Taps.) — Erre így válaszoltak: tegyen, ahogy jónak látja, de ebben az esetben nem szavatoljuk biztonságát. Hát mit tegyek, kövessek el öngyilkosságot? (Nevetés.)

Esti Hírlap,1959. 09. 24. ADT Arcanum

Vajon miért nem engedték be?

Az Index egy korábbi cikke szerint az utólagos – amerikai – visszaemlékezések egyébként többféle magyarázatát adják a történetnek. Az egyik szerint az eredeti programban az szerepelt, hogy csak Hruscsov felesége és gyerekei mentek volna Disneylandbe, miközben a férjnek hivatalos programokon kellett volna részt vennie. Amikor azonban megtudta, hogy miről maradna le, akkor ő is ragaszkodott ahhoz, hogy odamehessen, amit azonban ekkor a nem megfelelő biztonsági előkészületek miatt nem engedélyeztek.

Egy másik változat szerint az amerikaiak már három héttel a szovjet vendég látogatása előtt arra készültek, hogy az egész delegációt elviszik Disneylandbe. Csakhogy végül William H. Parker Los Angeles-i rendőrkapitány úgy döntött, hogy a területen nem biztosítható megfelelően a magas rangú vendégek védelme.

Walt Disney tiltotta meg?

Végül pedig vannak olyan szóbeszédek is: Hruscsovnak azért nem engedték meg, hogy meglátogassa a parkot, mert maga Walt Disney tagadta meg a szovjet politikus látogatását. Disneyről tudott, hogy határozottan nem volt a kommunizmus rajongója, ám azok, akik kétségbevonják ezt a teóriát, úgy érvelnek: valószínűleg épp ezért élvezte volna a lehetőséget, hogy megmutassák az oroszoknak, milyen grandiózus parkot tudtak létrehozni.

Így néztek volna ki a korabeli képek, ha mégis beengedik Hruscsovot Disneyland-be. A mesterséges intelligencia legalábbis így gondolja…

Filmhíradó Hruscsov Amerikában

“Az amerikai fővárosban tett látogatása után a szovjet államfő és kísérlete megérkezett New Yorkba, az Egyesült Államok legnagyobb ipari központjába. A százemeletes Empire State Building tetejéről szép kilátás nyílik a városra. Az utcákon itt is sok-sok ember gyűlt össze, hogy lássa a szovjet vendégeket.

Nyikita Szergejevics Hruscsov New Yorki tartózkodása során meglátogatta Roosevelt özvegyét, majd koszorút helyezett a nagy amerikai államférfi, Franklin Roosevelt sírjára. Az Egyesült Nemzetek palotájában érkezve Dag Hammarskjöld, az Egyesült Nemzetek főtitkára fogadta és kalauzolta Hruscsovot és kíséretét. Az ENSZ modern vonalú, impozáns ülésterme zsúfolásig megtelt erre az alkalomra. A terembe bevonuló Hruscsovot nyolcvanegy állam képviselője, köztük ötvenkét külügyminiszter állva üdvözölte.

Szeptember 18-án, az ENSZ tizennegyedik közgyűlésén terjesztette elő a szovjet kormány vezetője történelmi jelentőségű leszerelési javaslatát. Az általános és teljes leszerelésről szóló javaslat egyszer, s mindenkorra kívánja elűzni az emberiséget fenyegető háború veszélyét.

Nyikita Szergejevics Hruscsov és kísérete New Yorkból Los Angelesbe utazott. Itt meglátogatta a híres amerikai filmvárost, Hollywoodot. A tiszteletére rendezett díszebéden részt vett az amerikai filmvilág és televízió csaknem valamennyi híressége. A szovjet kormányfő megtekintette egy most készülő film felvételeit is. A felvételek után Hruscsov elvtárs szívélyesen elbeszélgetett a film szereplőivel.”

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

20 éve még oda voltak érte a nők, most magányosan él a Família Kft. sztárja

nyugdijaspeti

Emlékszel Kántorra, a legendás rendőrkutyára? Most könyvet írtak róla

nyugdijaspeti

Erdély legidősebb lakója 103 éves koráig főzött, mosott, takarított a lakásában

nyugdijaspeti