Image default

Ha utaztál ilyen trolin, akkor ez téged is érdekelhet

Ingyenesen lesz látogatható a BKV Deák téri és szentendrei múzeuma, valamint megnyílik a nagyközönség előtt a Ferenc áramátalakító szombaton és vasárnap, a Kulturális örökség napjai rendezvénysorozat részeként.

Minden program ingyenes!

A Kulturális örökség napjai alkalmából az 1908-ban átadott Ferenc áramátalakítóban működés közben lehet megnézni az 1000 kilowattos, több mint 110 éves motordinamót és a 100 éves konverter berendezéseket – tájékoztatta a BKV Zrt. az MTI-t.

Ferenc áramátalakító

Az áramátalakító amellett, hogy technikatörténeti műemlék, a mai napig segíti a villamosközlekedés áramellátását. A műemlék szombaton 9:00 és 14:00 óra között nyitja meg kapuit az érdeklődők előtt. A vezetett túrák 10:00, 11:00, 12:00 és 13:00 órakor indulnak. A tárlatvezetéshez menet közben is lehet csatlakozni – írják a tájékoztatóban.

Földalatti Vasúti Múzeum

A Földalatti Vasúti Múzeum a Deák téren a kontinens első földalattijának egy eredeti, mára már lezárt szakaszában nyílt meg 1975-ben. Az állandó kiállításból megismerhető a Millenniumi Földalatti Vasút története: korabeli járművek, dokumentumok, tervrajzok, építési naplók és az eredeti Zsolnay csempeburkolat az időutazás hangulatát adják.

Megtekinthető a 150 év – 150 közlekedési esemény időszaki tárlat is, amely fotókkal és tárgyi emlékekkel a 150 éves Budapest közlekedéstörténetét mutatja be. Ikonikus járművek modelljei, alkatrészek, viszonylattáblák, régi jegytípusok, jegylyukasztók idézik fel az elmúlt másfél évszázad egy-egy eseményét. A Földalatti Vasúti Múzeum szombaton és vasárnap is 10:00 és 17:00 óra között tart nyitva. Budapest, Deák tér, aluljáró

Városi Tömegközlekedési Múzeum

A Szentendrén található Városi Tömegközlekedési Múzeum nagy kiállítótérrel, információs anyagában is megújult történeti tárlattal, és több mint hetven darabból álló járműparkkal várja látogatókat, akik testközelből ismerkedhetnek meg Budapest közlekedésének történetével.

A “Haraszti” forrás: BKV Fb

A kiállított járművek között szerepel az 1887-ben – a legelső HÉV mozdonyok egyikeként – forgalomba helyezett, Haraszti névre keresztelt gőzmozdony, de láthatók lesznek villamosok és a hetvenes éveket idéző Ikarus autóbuszok is.

A múzeum szombaton és vasárnap is 10:00 és 17:00 óra között várja az érdeklődőket – áll a közleményben. A múzeum címe: 2000 Szentendre, Dózsa György út 3., közvetlenül a HÉV végállomás és a Volán pályaudvar mellett.

 

MTI – Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Pannonhalma bencés monostora a keresztény Európa védőbástyája

nyugdijaspeti

Itt a lista, ezek az üzletek lesznek zárva december 24-én

nyugdijaspeti

Ha utaztál ilyen villamoson, ez téged is érdekelhet

nyugdijaspeti