Image default

Ez a csodálatos festmény érkezett a Szépművészetibe, ma csomagolták ki

Mint ahogy a Nyugdíjasbaráton is beszámoltunk, első alkalommal nyílik Magyarországon Renoir életművét bemutató, átfogó kiállítás. A Szépművészeti Múzeum szeptember 22-től látogatható tárlatába a francia impresszionista mester számos főműve érkezik, köztük A hinta című olajfestmény, amelyet kedden csomagoltak ki.

“Szinte zavarban vagyunk, annyi főművet sikerült megszerezni a kiállításra”

– mondta el A hinta sajtónyilvános kicsomagolásán a Szépművészeti Múzeum főigazgatója.

Baán László felidézte, hogy a kormányzat támogatásával 2019-ben a múzeum utóbbi száz évének legnagyobb értékű szerzeményezésére került sor. Ez akkor volt, amikor sikerült megvásárolni Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című festményét.

Ez a 12,3 millió dollárért (3,5 milliárd forint) magyar tulajdonba került, 1903-ban festett akt egy három darabból álló sorozat része, így felvetődött az ötlet, hogy – a világon először – másik két párdarabjával együtt kellene bemutatni – közölte.

A párizsi Musée d’Orsay-vel és a Musée d’Orangerie-vel együttműködésben nem csak ezt a két festményt sikerült kikölcsönözni a budapesti kiállításra. Több mint 20 közgyűjteményből összesen mintegy 70 Renoir-mű lesz látható a Szépművészetiben.

Renoir hintájának 20 milliárd forint az értéke

A múzeum nagy francia mestereket bemutató tárlatsorozatának részeként megnyíló tárlat biztosítási összértéke mintegy 400 milliárd forint. A hinta című festményé 20 milliárd – emelte ki Baán László.

Kovács Zsófia kurátor a kicsomagolt képről szólva elmondta, hogy a részben még falusias Montmartre-on ekkor letelepedett Renoir 1876-ban festette. A következő évben pedig bemutatták az impresszionisták harmadik tárlatán, így nagyban hozzájárult az impresszionizmus definíciójának kialakulásához.

Renoir kedvelt témája volt korának mindennapi élete, a kávéházak, bálok, kertvendéglők világa, ez az alkotás is egy banális jelenetet: egy állóhintán beszélgető fiatal nőt és társaságát örökíti meg, valószínűleg Renoir kertjében.

Ha szereted Renoir-t, ezt jegyezd fel a naptáradba!

Ami rendkívülivé teszi a vásznat, az a fények és árnyékok rendkívül merész ábrázolása, a lombokon átszűrődő napsugarak ugyanis foltokban jelennek meg a kertben és az alakokon. “Nagyon puhán, finoman, de vibráló színekkel megfestett kép” – méltatta Renoir alkotását Kovács Zsófia.

A festő és modelljei címmel a francia mester alakábrázolásait középpontba állító kiállítás 2023. szeptember 22-től 2024. január 7-ig lesz látható a Szépművészeti Múzeumban.

70 felettieknek ingyenes

Díjtalan belépő csak látogatáskor igényelhető a helyszínen a jogosultság igazolásával. Ha díjtalan belépőre jogosult személyek elővételes jeggyel rendelkezők társaságában érkeznek, biztosítják, hogy velük együtt léphessenek be az épületbe és a kiállításra.

A 62-70 éves kor közöttieknek 50%-os jegyet kell váltani, ami 2800 Ft-ba kerül.

MTI nyomán – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Most közölték, akár a legmagasabb fokú riasztást is kiadhatják

nyugdijaspeti

7000 Ft a töltött káposzta, de a teát is ezerért adják a Vörösmarty téri karácsonyi vásárban

nyugdijaspeti

Brigitte Bardot elszánt állatvédőként emelte fel a hangját a magyar állatokért is

nyugdijaspeti