Image default

Ez a süti lett idén “Budapest desszertje”

A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos süteménye lett idén Budapest desszertje A különlegességet először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

A Revue fantázianevű nyertes sütemény a Budapest Desszertje 2023. cukrászverseny eredményhirdetésén a fővárosi Szamos Caféban 2023. szeptember 19-én. A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos készítménye először a hétvégi Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a Szent István-bazilika előtt. MTI/Lakatos Péter

Európa egyik legnagyobb édességvására

Az Édes Napok Európa egyik legnagyobb csokoládé és édesség tematikájú szakvására; a Szent István-bazilika előtt több mint negyven kiállító édességeivel találkozhat a közönség. Ezt mondta el a Magyar Csokoládé és Édesség Szövetség (Csésze) sajtótájékoztatóján Rebrus Csaba, a Csésze elnöke, az Édes Napok főszervezője.

Mint kiemelte, a rendezvény legfontosabb célkitűzése, hogy segítse a magyar cukrászatok, édességmanufaktúrák megerősödését, népszerűsítését. Az a szándékuk, hogy erősítsék a minőségi édességfogyasztás kultúráját és a tömegáruk mellett a különleges hazai produktumokra fókuszáljanak – jegyezte meg.

Budapest desszertje verseny

Ehhez a célhoz járul hozzá a Budapest desszertje cukrászverseny is. “Nem tudjuk ugyanis elfogadni, hogy a vendéglők étlapjairól elkopjanak a magyar desszertek” – fogalmazott a főszervező.

Rebrus Csaba hangsúlyozta, hogy a zsűrizés anonim módon zajlott, a bírálók is csak a pontszámok összesítése után ismerték meg a győztes kilétét.

A zsűri által kiválasztott sütemény hagyományosan az Édes Napokon debütál minden évben, így a készítők rögtön visszajelzést kaphatnak a fogyasztóktól – tette hozzá.

Kötelező alapanyagból kellett dolgozniuk

Horváth Eszter, a Sugar Design Cukrászda tulajdonosa elmondta, hogy a cukrászverseny 2022-es győztese által választott idei két kötelező alapanyag a feketeribizli és a tonkabab volt.

Süteményüket alul feketeszezámos piskóta alkotja, amelyet feketeribizlis puha zselével töltöttek be, erre tonkababos, áfonyás feketeribiszke mousse kerül belga étcsokoládé ganache-sal és ropogós krokantpralinéval. Mivel a feketeribizli igen aromás és savas gyümölcs, ezért áfonyával párosították, amelyhez nagyon jól passzol a tonkabab – mutatta be az édességet.

Tonkabab, a mágikus csodafűszer

Ízeiben, illatában a vaníliát, a keserű mandulát, a fahéjat és a szegfűszeget egyaránt idézi. Aki egyszer megkóstolja, biztosan keresi a következő alkalmat az újabb találkozásra. Bár napjainkban egyre inkább a tonkabab gasztronómiai szerepére irányul a figyelem, számos országban elsősorban a parfüm- és a dohányipar hasznosítja. Az Egyesült Államokban azonban máig tiltott élelmiszeripari alkalmazása. Ennek oka, hogy vízben rosszul, de alkoholban jól oldható kumarint tartalmaz – írja a mindmegette.

Japánból jött a győztes íz

Mint hozzátette, Vaslóczki Orsolyával, a Sugar főcukrászával együtt Japánban kóstoltak először feketeszezámos süteményt. Azonnal beleszerettek az ízébe. A szezám jól harmonizál a savas gyümölcsökkel, ezért választották a piskótához. Liszt helyett pirított feketeszezámot használtak, a piskóta így gluténmentes lett.

Vaslóczki Orsolya, a Sugar Design Cukrászda főcukrásza a Budapest Desszertje 2023. cukrászverseny eredményhirdetésén a fővárosi Szamos Caféban 2023. szeptember 19-én. A Sugar Design Cukrászda feketeribizlis-tonkababos-feketeszezámos, Revue fantázianevű nyertes süteménye először a hétvégi Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a Szent István-bazilika előtt. MTI/Lakatos Péter

Horváth Eszter kiemelte a desszerthez felhasznált, 65 százalékos kakaótartalmú különleges bio étcsokoládét, amely Madagaszkár északi részén, tamarindfák között termesztett kakaóbabokból készül, és egyedülállóan gyümölcsös ízjegyekkel rendelkezik.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Most először látogathatók nyitvatartási időben az Európai Örökség részének számító felvidéki gótikus templomok

nyugdijaspeti

A 70 esztendős Szűcs Judith nem erőlteti, de már szeretne nagymama lenni

nyugdijaspeti

Az igazi húsvéti sonka titka: hagyomány és minőség

nyugdijaspeti