Image default

Csodálatos módot választott arra egy magyar könyvkiadó, hogy megemlékezzen születésnapján Szabó Magdára

Szabó Magda születésnapján mutatták be a Jaffa Kiadó gondozásában megjelent Kiálts, város! című könyvet, amely a címadó mű mellett az írónő Régimódi történet című nagyregényének színpadi változatát is tartalmazza – hangzott el a csütörtöki könyvbemutatón a Csokonai Nemzeti Színházban.

Puskás István kulturális alpolgármester a könyvbemutatón kiemelte, hogy debreceniek számára azért fontos ez a könyv, mert “identitáserősítők” a benne rejlő alkotások.

Mörk Leonóra, a Jaffa kiadó kommunikációs vezetője elmondta, hogy a kötet az életműsorozat keretében jelent meg, amellyel az örökös, Tasi Géza bízta meg a kiadót 2016-ban, az írónő születésének 100. évfordulójára készülve.

Kiálts, város! című történelmi drámát Szabó Magda megrendelésre, Csokonai Vitéz Mihály születésének 200. évfordulójára írta. Az 1604-ben, a Bocskai-felkelés kitörésekor játszódó darab cselekménye egyetlen, krimibe illő kérdés körül forog: ki ölte meg Debrecen város tanácsnokát, Borzán Gáspárt? A gyanúsítottakat, királyokat, hadvezéreket és vallásreformátorokat az írónő az Előjátékban szembesíti egymással, és hamar kiderül, hogy noha egyikük sem ismerte Borzánt, mindannyian felelősek a haláláért.

A tanácsnok meggyilkolása azonban talán még súlyosabb erkölcsi dilemmát vet fel. Vajon a három hatalom: az Oszmán Birodalom, a Magyar Királyság és az Erdélyi Fejedelemség határán, valamint két vallás: a katolicizmus és a kálvinizmus ütközőpontján fekvő, ostromlott szigetté vált civís városnak a megmaradásért vívott küzdelemben joga van-e veszni hagyni, feláldozni legértékesebb embereit? Debrecen mindenekelőtt és mindenekfölött?

Régimódi történet Szabó Magdától

Az 1977-ben bemutatott Régimódi történet Szabó Magda egyik legolvasottabb könyvének, az azonos című, családja történetét feldolgozó nagyregénynek a színpadi változata. Írói bravúr, ahogyan a közel ötszázoldalas művet a kereskedő Rickl família és az arisztokrata Jablonczay család három generációjának sorsát megjelenítő, megkapó és megrendítő drámává formálja. Egy letűnt és mégis máig ható kort idéz meg, a „vér és arany századába” fordult 1900-as évek ellentmondásos polgári és dzsentrivilágát, Debrecennek és környékének katolikus és protestáns társadalmát.

A darab középpontjában két erős nő áll: a nagyanya, Rickl Mária, és az unoka, Jablonczay Lenke. Két, történetükben különböző, mégis egymásra rímelő asszonyi sors. Egyik is, másik is azt példázza, hogyan lehet és kell minden körülmények között talpon maradni, büszkén, emelt fővel szembenézni az élettel, és megharcolni a szabadságunkért.

Szakácskönyvet is kiadtak

A sorozatban nemcsak az ismert köteteket adták ki, hanem különlegességeket is, például két szakácskönyvet, Szabó Magda verseit, illetve az írónő első kisregényét, a Csigaházat – ismertette Mörk Leonóra, majd hozzátette, a Kiálts, város!-ban két dráma kapott helyet, amelyek Debrecenhez köthetők.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A budapestiek segítségével újrahasznosítják a karácsonyfákat vízkereszt után

nyugdijaspeti

Ma van az Alzheimer világnapja – de mi is pontosan ez a betegség?

nyugdijaspeti

Picasso és a Guernica titkai – Ingyenes előadás

nyugdijaspeti