Image default

Láttad már Latinovits cserépangyalkáját, Karády Katalin kiskanalait vagy Rákosi írógépét? Most megnézheted!

A látogatók megnézhetik a többi közt Nagy Imre óráját, Rákosi Mátyás írógépét, egy darabot a berlini falból és egy szögesdrótrészt a vasfüggönyből. De kiállítják Szabó István csapóját, Karády Katalin kiskanalait, Nemes Jeles László “Oscar-díjas” csokornyakkendőjét és Kertész Imre kalapját is – mindezt képzőművészeti alkotásként. Emellett ott van Ruttkai Éva és Latinovits Zoltán cserépangyalkája és már Marco Rossi szövetségi kapitány sípja is. 

Magyar és külföldi hírességek képzőművészek által újragondolt tárgyaiból tárlat tekinthető meg Hetedhét Hungarikon címmel Szegeden, a Fekete házban. Az év végéig látható különleges kiállításon a magyar és a világtörténelem, a (pop)kultúra és a sport ikonikus személyiségeinek tárgyait mutatják be, amelyekből kortárs művészek készítettek képzőművészeti alkotásokat.

A vendégek a magyar legendák mellett külföldi hírességek, így például John Lennon, Tony Curtis vagy Niki Lauda személyes tárgyait is láthatják. A képzőművészeti alkotássá lett tárgyak változatos és izgalmas sora Kárpáti Tamás gyűjteményéből érkezett Szegedre.

Így szeretett bele Ruttkai Éva Latinovits Zoltánba

Marco Rossi szövetségi kapitány is Hungarikon lett

A magyar állampolgárságot kapott labdarúgó szövetségi kapitány Marco Rossi portréjával bővült a Hetedhét Hungarikon kiállítás a szegedi Fekete házban, Ördögh László festőművész alkotását pénteken helyezték el a tárlaton.

A kapitány a sípját ajánlotta fel a kép elkészítéséhez. Ördögh László festőművész Veni Vidi Vi(n)ci című portréja a mesterséges intelligencia bevonásával készült (Leonardo da Vinci az Anghiari csata című képének inspirációja nyomán).

Leonardo da Vinci az Anghiari csata

A szövetségi kapitány portréjának „falszomszédai” a december végéig látogatható tárlaton az Aranycsapat tagjainak relikviái; Puskás ballábas cipője, Grosics és Zakariás meze, Czibor ereklyéi és a 6-3 sípja.

Marco Rossi úgy fogalmazott, nem remélte, hogy az Aranycsapat tagjaival együtt mutatják be portréját. A legendás csapat tagjai – különösen Puskás Ferenc – idolok, példaképek voltak, és azok mai napig is. Úgy érzi, ez az elismerés túl sok, talán meg sem érdemli még.

A Hungarikonok használati tárgyai

A kiállításon bemutatott alkotások alapja egy-egy használati tárgy, melyet az tesz különlegessé, hogy egy híres emberhez köthető. Ezekből kortárs művészek készítettek képzőművészeti alkotásokat, így váltak „hungarikonná” – közölte a muzeológus.

Móra Ferenc Múzeum helytörténeti kiállítóhelyén látható többek között gróf Széchenyi üvegtálkája, Rubik Ernő kockája, Cziffra György kottáskönyve, Cseh Tamás magnója. De kiállították Ruttkai és Latinovits cserépangyalkáját, Garas Dezső Minarik-kalapját, Tandori Dezső sapkáját (képünkön).

Többek között Örkény István zsebórája, Amerigo Tot mintázófája, Barcsay Jenő ecsetje, Taróczy Balázs teniszütője, Papp Laci bokszkesztyűi, illetve az azokból készült szobrok, installációk is megtekinthetők.

Szegedi nap – Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Magyarországon, egy soha nem látott kiállításon vonulnak fel Európa legszebb porcelánjai

nyugdijaspeti

Igazán megható: Webber Reqiuemjét játsza az Operettszínház november 4-én

nyugdijaspeti

Ebben az országban 1800 milliárddal emelik a nyugdíjak alapját, de mégis kevés nekik

nyugdijaspeti