Image default

Elhunyt Galambos Erzsi

Életének 92. évében elhunyt Galambos Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulata és a József Attila Színház örökös tagja – tudatta a teátrum csütörtökön az MTI-vel.

Közleményük szerint a színművésznő méltósággal viselt betegségben hunyt el csütörtökön.

Galambos Erzsi, aki a József Attila Színház előtt csaknem két évtizeden át a Budapesti Operettszínház tagja volt, főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit, de jelentős prózai szerepekben is színpadra lépett. A musical műfajának egyik első hazai előadója volt, a Kossuth-díjat a musical műfajának magyarországi meghonosításáért és elismertetéséért, kiváló tánctudással párosuló, élményt adó színészi alakításaiért kapta meg.

Galambos Erzsi 1931. december 5-én született Budapesten. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművésznő, érdemes és kiváló művész, a Halhatatlanok Társulatának, a Budapesti Operettszínház és a József Attila Színház örökös tagja 92 évet élt.

Szülei Galambos Dezső és Palásthy Ilona voltak. Gyerekként Lakner Artúr Gyermekszínházában játszott. 1955–1958 között a Miskolci Nemzeti Színház tagja volt. 1958–1962 között a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházban játszott, és itt készítette első koreográfiáit is. Galambos Erzsi 1962–1964 között a budapesti Petőfi Színház tagja volt. 1964–ben a Fővárosi Operettszínházhoz szerződött. 1983–tól a József Attila Színház tagja.

Kezdőként Somlay Artúr, Latabár Kálmán, Rátonyi Róbert, Básti Lajos, Gombaszögi Ella és Honthy Hanna partnere volt. Főleg zenés játékok, operettek szubrett- és primadonnaszerepeiben aratta sikereit. A musical műfajának egyik első hazai előadója. Prózai színésznőként is jelentős szerepek megformálója.

Galambos Erzsi első házasságát Nagy Attila színésszel kötötte, akitől elvált. Ezt követően Perlaki István színész felesége lett. Harmadik férje Petrovics Emil zeneszerző volt. Egy lányuk született 1972. április 21-én, Petrovics Eszter, aki a Duna Televízióban rendezőként és szerkesztőként dolgozott. Lányának férje Lafferton Zsolt lap- és reklámtervező. 2007-ben egy új szerepben is megmutatkozott, a nagymamáéban, amikor április 6-án megszületett az unokája, Lafferton Zsófia.

Galambos Erzsire az m3.hu-n a Mestersége színész című műsorral emlékezik a közmédia.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Idősek Tanácsa: “Nyugdíjasként érezzük, hogy odafigyelnek ránk és a lehetőségekhez mérten segítenek”

nyugdijaspeti

Kiderítettük, hogy megszünteti-e a kormány a 13. havi nyugdíjat!

nyugdijaspeti

Szilveszter: A mentők több, mint 3000 esethez vonultak, a tűtzoltóknak picit könnyebb volt

nyugdijaspeti