Image default

Több, mint tízezer virág bontja szirmait az ország legszebb rózsakertjében

Tavaly pünkösd előtt pár nappal nyitotta meg csupán a kapuit a fertődi kastély fantsztikus látvánéyossága, a rózsakert. Idén azonban már kora májusban is szemet gyönyörködtető látvány fogadja az ide látogatókat.

A világháborúban szinte teljesen elpusztult a rózsakert

A Cziráky Margit rózsakert a kastélypark gyöngyszeme, amely májusban különleges élményt nyújt a látogatóknak. Eredetileg 1902-ben kezdték kiépíteni Esterházy IV. Miklós herceg és Cziráky Margit grófnő közreműködésével, majd 1908-ra készült el.

Azonban a második világháború súlyos károkat okozott, és a rózsák szinte teljesen elpusztultak, csupán a pavilon maradt meg a romok között.

Ma szebb, mint valaha

Az újjáépítés 2015-ben történt, a korábbi kertet rekonstruálták korabeli fényképek és leírások alapján. Azóta a kert lenyűgöző látvánnyal örvendezteti meg a látogatókat, akik május elejétől számos különleges rózsafajtával találkozhatnak.

A rózsakert egyedi atmoszférájával és lenyűgöző virágzatával vonzza az érdeklődőket, akik a kastély és a kert történetébe is betekintést nyerhetnek. A látogatók lehetőséget kapnak arra, hogy sétáljanak a virágos ösvényeken, megcsodálják a gyönyörű rózsákat, és élvezzék a természet szépségét ebben a történelmi környezetben.

Tudtad?

A fertődi Esterházy-kastély második fénykora Cziráky Margit hercegnéhez és férjéhez, Esterházy IV. Miklós herceghez köthető. A hercegné elgondolásai alapján és vagyonának segítségével élesztették újjá a 20. század elején a kastélyegyüttest. A hercegné kedvessége, szociális érzékenysége ma is elevenen él a helyi köztudatban.

A Cziráky Margit végakaratában foglaltak szerint nyughelyét az Esterházy-sírdombon egy fehér kereszt jelzi, Credo – azaz Hiszek felirattal, és rózsalugas övezi. A nyughely a Fertő-Hanságra néz.

Lelépő – Nyugdíjasbarát fotók: Eszterházy-kastély

hírek ebből a rovatból

Tizennegyedszer lép fel az Arénában Koncz Zsuzsa

nyugdijaspeti

Csak egy kicsivel, de emelkednek a Magyar Posta levélfeladásainak díjai

nyugdijaspeti

Pannonhalma bencés monostora a keresztény Európa védőbástyája

nyugdijaspeti