Image default

Évtizedek óta nem látott Rippl-Rónai művet állítottak ki Budapesten

Rippl-Rónai József egy csaknem nyolcvan éve nem látott remekműve a legértékesebb darabja a csütörtökön kezdődő idei Art and Antique Budapest kiállításnak és vásárnak, amelynek a Bálna ad otthont.

A sajtónak a Virág Judit Galéria standján szerdán bemutatott, Szent Páli búcsú című festményt Rippl-Rónai József, a posztimpresszionizmus legkiemelkedőbb magyar képviselője 1912-ben festette.

MTI/Szigetváry Zsolt

“A kép egy magángyűjtemény féltve őrzött darabjaként lappangott hosszú évtizedeken át. Először 1912-ben Kaposváron volt látható egy tárlaton, utoljára 1947 decemberében, a Vallás- és Közoktatásügyi Minisztérium fővárosi emlékkiállításán” – mondta el Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze a sajtótájékoztatón.

A kép azért is ikonikus, mert Rippl-Rónai életművén belül egészen kevés az olyan festmény, amely nagyobb tömegjelenetet ábrázol.

“Ráadásul a művész legendás kukoricás korszakában született. Ez az a stílus, amely kizárólag rá jellemző, és amely az egész világon keresetté és elismertté tette a művészt”.

Az MTI érdeklődésére Kelen Anna beszélt arról, hogy a kép, amelynek értéke mintegy 300 millió forintra tehető, továbbra is magántulajdonban van, és a galéria tárgyalásokat folytat eladásáról.

Dobó István, az Equilor Wealth Office Kft. igazgatója, Kelen Anna, a Virág Judit Galéria művészettörténésze, D. Tóth Kriszta, az Audi Magyarország márkanagykövete, Gereben Katalin, az Equilor Wealth Office ügyvezető igazgatója és Tausz Ádám főszervező (b-j) MTI/Szigetváry Zsolt

A Szent Páli búcsú Rippl-Rónainak ugyanabban a korszakában született, mint A geszti kastély kertjében című munkája, amely 2022 decemberében 300 millió forintos életműrekordért kelt el a Virág Judit Galéria árverésén. “Ezzel az összeggel az a kép Csontváry Titokzatos szigete után a második helyre került a magyar aukciós rekordok listáján” – tette hozzá a művészettörténész az MTI-nek.

Az Art and Antique Budapest kiállításra és vásárra csütörtöktől március 3-ig várják az érdeklődőket a Bálnában, ahol negyven galéria több ezer műtárggyal képviselteti magát. A kiállítók standján festményeket, szobrokat, ékszereket, különleges szőnyegeket, bútorokat, antik könyveket tekinthetnek és vásárolhatnak meg az érdeklődők.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Olyan akciót hirdetett a Lidl, hogy mi is meglepődtünk

nyugdijaspeti

Korda Gyuri a zakóját ajánlotta fel, de Klárika sem maradt adós

nyugdijaspeti

“A családi fészek nem temető” – erős hangvételű közleményt adtak ki a temetkezési szervezetek

nyugdijaspeti