Image default

Az időben megkezdett újraélesztés a mentő kiérkezéséig életet menthet

Kortól, nemtől, fizikai állapottól függetlenül sokszor előjel nélkül bármikor bekövetkezhet egy váratlan szívleállás. Ilyen esetben négy perc elteltével az agy olyan oxigénhiányos állapotba kerülhet, melynek során maradandó idegrendszeri károsodások alakulhatnak ki. Az időben megkezdett újraélesztés a mentő kiérkezéséig életet menthet.

Szívleállás esetén az újraélesztést és a defibrillátor használatát rögtön meg kell kezdeni.

A mentők kiérkezéséig – ami ma Magyarországon átlagosan tíz-tizenöt perc – a bajba jutott személy élete a helyszínen tartózkodó emberek azonnali segítségnyújtásán múlhat.

Kulcsfontosságú az azonnali mellkasnyomás megfelelő ritmusban, ráadásul manapság már a technika csodákra képes. Defibrillátorok tucatjai állnak rendelkezésre, ám az emberek többnyire nincsenek tisztában azzal, hogy léteznek ilyenek, és nem tudják ezeket használni. A mentő kiérkezéséig tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mert valakinek az élete a mi segítségünkön múlhat. Adott esetben pedig nélkülözhetetlen az életmentéshez a nem szakképzett emberek által is alkalmazható defibrillátor és a használatához kapcsolódó oktatás.

Nemcsak a zsúfolt helyszíneken érdemes ilyen életmentő készüléket kihelyezni, hanem bárhol, ahol a mentő megérkezése négy-öt percen túl várható. Egyes országokban már a családok is bebiztosítják magukat egy ilyen eszközzel.

Dr. Tordai István, műsorvezető sajnálatos módon nemrégiben elvesztette szüleit és testvérét, ezért buzdítja az embereket az egészség megőrzésre.
– A közelmúltban elveszítettem a családom, melyben felnőttem. Két esztendővel ezelőtt anyámat, majd apámat, tavaly a testvéremet. Ezért is veszek részt e kampányban, melynek részeként készítettünk oktatófilmeket. A gyász, a hiány, a reménytelen visszavárás megöli a lelket. Azon vagyok, hogy minél kevesebb embernek kelljen átélnie azt, amit én átéltem – mondta Tordai István.

A hirtelen szívleállás vezető halálok

Kovács Róbert, JP Auto ügyvezető is hangsúlyozza, mennyire fontos a defibrillátor berendezések beszerzése és az életmentéshez kapcsolódó képzés elsajátítása.

– Azért álltunk az ügy mellé, mert az életnél nincs fontosabb. Minden más pótolható, de az ember élete nem.

Meg kell teremtenünk annak lehetőségét, hogy az életmentéshez szükséges feltételek mindenki számára elérhetőek legyenek. Be fogunk szerezni defibrillátor berendezéseket, és részt fogunk venni életmentést oktató képzésen. Amennyiben sikerül életet mentenünk az elkövetkezendő időben, akkor nekünk már megérte a ráfordított energia.

– A hirtelen szívmegállás Magyarországon vezető halálok, naponta 70 embert érint. A kórházon kívüli esetek közel 75-80 százalékában ritmuszavar, kamrafibrilláció áll a háttérben, melynek egyetlen hatásos kezelése lehet a mielőbbi defibrillálás. A defibrillátor életet menthet, de nem helyettesíti az újraélesztést. Fontosnak tartom, hogy ne csak defibrillátorral rendelkezzünk, hanem az újraélesztés tudásával is, mely könnyen elsajátítható egy tréning alkalmával – zárta Varga Erika, a Defibrillátor Plusz Kft. ügyvezetője, vezető oktató.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Edith Piafról forgatnak életrajzi filmet – ebben a mesterséges intelligencia segít

nyugdijaspeti

Több, mint 400 ezren regisztráltak erre az ingyenes programra – Te megtetted már?

nyugdijaspeti

Tízezer magyart vonnának be ebbe a kutatásba a Nobel-díjas tudósok

nyugdijaspeti