Image default

Egész Európában egyedülálló a magyar idősek biztonságát támogató Gondosóra program

A nyugdíjasok erkölcsi és anyagi megbecsülése mellett a kormány fontosnak tartja az idősek biztonságát, a róluk való gondoskodás segítését, a szolgáltató állam megerősítését. Ezt mondta a miniszterelnök főtanácsadója pénteken, Szombathelyen, ahol a “gondosóra programról” tartottak sajtótájékoztatót.

Ilyen még korábban nem volt Európában

Nyitrai Zsolt elmondta: a kormány Európában egyedülálló módon indította el a Gondosóra programot. Ennek lényege, hogy minden 65 év feletti nyugdíjas – egy regisztrációt követően – ingyenesen megkaphat egy csuklóra helyezhető vagy nyakban akasztható digitális eszközt. Ezzel baj esetén egyetlen gombnyomással segítséget kérhet.

A miniszterelnök főtanácsadója szerint a programra eddig több mint háromszázezren regisztráltak. A rendszer diszpécserközpontjába már most naponta több mint ezerkétszáz hívás érkezik be. Ezek közül

huszonöt egészen biztosan súlyos eset, tizenhét pedig olyan, amely miatt mentőt kell hívni.

Nyitrai Zsolt hangsúlyozta: a regisztráció, maga az eszköz, a szolgáltatás is teljesen ingyenes minden 65 év feletti ember számára.

Országos lefedettséggel működik a Gondosóra

Felhívta a figyelmet arra, hogy a 2G hálózaton működő Gondosóra az eddigi tapasztalatok szerint az ország olyan területein is jól működik, ahol egyébként gyenge a mobiltelefonok hálózati lefedettsége, kevés a térerő.
Szólt arról is, hogy a regisztrációt elvégezheti a szolgáltatást igénylő idős ember, de segíthet bármely hozzátartozója, de akár egy barát vagy szomszéd is.

Felhívta a figyelmet, hogy akik november közepéig regisztrálnak és jelzik az igényüket, karácsonyig megkaphatják a gondosórát.

Nyitrai Zsolt szólt arról is, hogy pénteken utalták, illetve kezdték meg a postai kézbesítését a nyugdíjkiegészítésnek. Ez az előző havi nyugdíj összegéhez képest átlagosan 78 ezer forint többletet jelent ebben a hónapban.

Ezt olvastad már?

Nyitrai Zsolt: Szövetséget kötöttünk a nyugdíjasokkal

Nyugdíjasbarát, fotók: Gondosóra

hírek ebből a rovatból

Így lesznek nyitva a gyógyszertárak az ünnepek alatt

nyugdijaspeti

Ha szereted az aszút, ott a helyed az ingyenes Tokaj-hegyaljai Szüreti Napokon

nyugdijaspeti

Szekszárdi berkenye lett 2023-ban az Év fája

nyugdijaspeti