Image default

Drága tisztitószer helyett ezzel a filléres trükkel tisztítsd a mikródat

A mikrohullámú sütők sokkal könnyebbé teszik az életet. Ami azonban sok erőfeszítést igényel, az a tisztításuk. A szószfröccsenések, az odaragadt szennyeződések és a felforrósodott folyadékok gőze miatt a mikrohullámú sütők eléggé koszosak lehetnek, ha nem jut eszedbe azonnal kitörölni őket. Ezek az ételfoltok gyakran megkeményednek a gép belsejében, különösen, ha nem vesszük észre és nem tisztítjuk meg azonnal, így nehezen eltávolíthatók lesznek.

Hogyan tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt ecettel és citrusfélékkel?

Szerencsére az interneten számos olyan trükk található, amely megkönnyíti ennek a készüléknek a tisztítását. Az egyik legelterjedtebb, hogy csak néhány természetes összetevőt – vizet és citrusféléket vagy ecetet – gőzölünk a mikróban.

A Homes & Gardensnek adott interjújában Sabrine Fierman, aki egy csúcstisztító cégnél dolgozik, megjegyezte, hogy a gőz segít fellazítani az ételfoltokat a mikrohullámú sütőben. A mikrohullámú sütő hőjét használva a gőz és e savas gyümölcsök kombinációja segít fellazítani a kiömlött ételt, és kevésbé lesz nehéz eltávolítani. Ez lehetővé teszi a gyors és hatékony tisztítást, sok súrolás nélkül.

Jó, de hogy álljak neki?

Ahhoz, hogy ezzel a módszerrel tisztítsd meg a mikrohullámú sütőt, szükség lesz egy mikrohullámú sütőben elhelyezhető tálra, vízre és citrusfélékre vagy ecetre. Nyugodtan használhatsz papírtörlőt a feladathoz.

Kezdd azzal, hogy a tálat megtöltöd vízzel, majd add hozzá a citromlevet vagy az ecetet. Mikrózd a keveréket magas fokozaton öt percig, hogy a készülék bepárásodjon, majd hagyd állni egy ideig anélkül, hogy kinyitnád az ajtót. Azzal, hogy hagyod állni a mikrohullámú sütőt egy ideig anélkül, hogy kiengednéd a gőzt, hagyod, hogy a pára kifejthesse a hatását. Néhány perc elteltével óvatosan nyisd ki az ajtót, mivel a belseje még mindig forró lehet. Ezután egyszerűen töröld ki a mikró belsejét.

Bár a citrom nagyszerű erre a módszerre, de persze más citrusfélékkel is működik. Használhatsz lime-ot, narancsot vagy akár grapefruitot is, attól függően, hogy mi van kéznél. A citrusfélék leve ugyanilyen jól működik – egyszerűen adj néhány csepp citrom- vagy lime-levet a vízhez a mikrózás előtt.

További mikrohullámú sütő tisztítási tippek

Bár a gőz és a citrom remekül működik, néha ez a trükk önmagában nem elég. Ha a foltok még ezek után sem jönnek le, próbáld meg szódabikarbónával vagy más enyhe súrolószerrel súrolni őket. A mikrohullámú sütő falainak és mennyezetének tisztításánál is egyszerűbb a forgótányér tisztítása – akár hiszed, akár nem, ez eltávolítható és átmosható a mosogatógépben. Ha nincs mosogatógéped, mosogatószerrel és forró vízzel is elmoshatod.

A mikrohullámú sütő tisztán tartásának legjobb módja azonban a megelőzés. Sok konyhai kellékboltban kaphatóak olyan műanyag fedelek, amelyeket a mikrohullámú sütőben lévő tányérok fölé terveztek. Ez megvédi a belső teret a fröccsenő folyadékoktól, és könnyen tisztítható. Ezen kívül rengeteg háztartási cikk használható, többek között papírtörlő (amennyiben nem tartalmaz fémrészecskéket vagy nejlont), viaszpapír, folpack és üvegfedő.

További spórolási trükket találsz a Spóroló rovatunkban.

Dailymeal nyomán Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Újabb díjat nyert a Jordán Tamás nevével fémjelzett Unoka című magyar film

nyugdijaspeti

Nem kamu a kisbaba újraélesztéséről szóló megható videó

nyugdijaspeti

Nyugdíjkorrekció lesz, prémium viszont nem – szeptember végén döntenek a mértékéről

nyugdijaspeti