Image default

Elárulja titkát a 101 éves neurólugus, aki még mindig nem ment nyugdíjba

101 évesen én vagyok a “világ legidősebb praktizáló orvosa”, és ez az első számú szabályom az agyunk ébren tartásához – kezdte bevetőjében Dr. Howard Tucker amerikai neurológus.

Tucker több mint hét évtizede gyakorló orvos és neurológus. 101 évesen az emberek gyakran kérdezik tőle, hogyan tartja “ébren” az agyát. Az orvos szerint a jó gének és egy kis szerencse adhat némi előnyt, de van egy alapelv, amely szerint él, és amelyet bárki megvalósíthat:

Dolgoztassa meg az elméjét a munka, a kapcsolatok és szórakoztató tevékenységek révén.

Ahogy öregszünk, természetes változásokon megyünk keresztül, amelyek befolyásolják a szellemi feldolgozási képességeinket. Az agy egyes területei zsugorodhatnak, az idegsejtek közötti kommunikáció kevésbé lesz hatékony, és csökkenhet a véráramlás.

De mint bármely más izomnak a testben, az elménknek is szüksége van következetes edzésre ahhoz, hogy jól fejlődjön. Dr. Tucker három napi rituálét alkalmaz az agya egészségének fokozására.

1. 101 évesen dolgozni jár a neurológus

“A kutatások összefüggést mutatnak a nyugdíjba vonulás és a kognitív hanyatlás fokozódása között – ezért nem mentem még mindig nyugdíjba.”

A Guinness World Records a világ legidősebb praktizáló orvosának nevezte. Sara, a felesége 66 éve, 89 évesen szintén még mindig gyakorolja a pszichoanalízist és a pszichiátriát.

“A munkám megköveteli, hogy számos orvosi témát átnézzek és átgondoljam a problémákat. A neurológia legújabb fejleményeivel való naprakészség leköti az agyamat.”

Az önkéntes munka, egy hobbi és az új készségek elsajátítása nagyszerű szellemi ösztönzést nyújthat. A hatvanas évei elején például a főállású orvosi praxisa után esténként jogi egyetemre járt. Az ohiói ügyvédi vizsgát 67 évesen tettem le.

2. Társaságot keres

Kutatások szerint az erős kapcsolatok segíthetnek memóriánk és kognitív funkcióink megőrzésében.

“Sajnos az én koromban már sok közeli barátom, családtagom és kollégám elhunyt. De szerencsés vagyok, hogy a munkám lehetővé tette számomra, hogy fiatalabb kollégákkal építsek kapcsolatokat.”

Feleségével fontosnak tartják, hogy alkalmanként együtt vacsorázzanak a közösségükben élő emberekkel. Hetente legalább kétszer együtt esznek a családjukkal

3. A szórakozás kedvéért olvas

Amikor éppen nem a neurológia legújabb eredményeiről és kezelési módszereit tanulmányozza, életrajzi könyveket és krimiket olvas

“Ha elmerülsz egy jó könyvben, legyen az fikció vagy nem fikció, az agyadnak rengeteg új információt kell feldolgoznia. Hiszem, hogy ez a kulcsa annak, hogy az elméd éles maradjon.”

Dr. Howard Tucker neurológus az ohiói Clevelandben él, és a Guinness World Records a “legidősebb praktizáló orvos” címet adományozta neki. Jogi diplomáját és az ohiói ügyvédi vizsgát a 60-as évei végén szerezte, és a koreai háború alatt az atlanti flotta neurológiai főorvosaként szolgált.

CNBC – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Marad a vénasszonyok nyara – ilyen idő vár ránk ezen a héten

nyugdijaspeti

Ilyen idő lehet szilveszterkor

nyugdijaspeti

Láttad már Latinovits cserépangyalkáját, Karády Katalin kiskanalait vagy Rákosi írógépét? Most megnézheted!

nyugdijaspeti