Image default

Így enyhítheted, ha a frontok miatti szenvedsz

A fronthatások a frontérzékenyeknél komoly fejfájást, akár migrént, émelygést, levertséget, szédülést, keringési problémákat tudnak okozni. Aki tisztában van érzékenységével, jobban fel tud készülni ezekre a hatásokra, és nem árt ismerni a gyógyszertári készítmények mellett a szelíd gyógymódokat is.

Mi az a front?

A front a hideg és meleg légtömegek határán kialakuló légköri képződmény, melyet olyan meteorológiai paraméterek egyidejű megváltozása okozhat, mint maga a hőmérséklet, a szél, a légnyomás vagy a páratartalom. Magyarországon átlagosan heti egy ciklon vonul át, amit egy hideg-, és egy melegfront kísér, így évente akár 100 front is érintheti hazánkat.

Hazánkban ráadásul igen jellemző a kettős fronthatás, amikor hideg- és melegfronti hatások egyidejűleg vannak jelen. A frontok leginkább idegrendszeri és hormonális tüneteket váltanak ki, erősebb reakcióra a frontérzékenyek, idősek, legyengült szervezetű, túlhajszolt emberek számíthatnak.

Hidegfront esetén a hőmérséklet és a páratartalom csökken, a légnyomás viszont nő. A kellemetlen tünetekre érzékenyek általában már a frontátvonulás után tapasztalják meg az ezzel járó tompább reflexeket, ízületi és reumás fájdalmakat, asztmatikus rohamokat, mellkasi szorítást, emésztőszervi görcsöket, de akár kiválthat szívinfarktust is.

Tegnap írtuk meg, hogy hétvégétől markáns változás érkezik időjárásunkban, ekkor ugyanis egy keveredési zóna alakul ki hazánk térségében egy mediterrán ciklon által. Várhatóan itt keveri össze majd a hideg sarkvidéki eredetű légtömeget az enyhébb levegővel.

Ennyi volt a jó világ, hétvégétől jön a fagy

Melegfrontnál a növekvő hőmérséklettel és páratartalommal együtt csökken a légnyomás, és már a front beérkezése előtt rosszul vannak az erre érzékenyek. Tipikus tünetei a migrénes fejfájás, az ezzel járó hányinger, szédülés, de okozhat vérnyomásváltozást is, sőt zöldhályogos rohamot.

A frontérzékenység tüneteinek elkerülése

A fronthatások mindenkinél más panaszokat okoznak, de a leggyakoribbak közé tartoznak az erős fejfájás, a levertség, az ingerültség, a szédülés, a keringési problémák, vérnyomásingadozás és az alvászavarok. Az alábbiakban 6 tippet osztunk meg, melyek mindegyike képes lehet enyhíteni ezeken a tüneteken.

1. Ki a szabadba!

Tény, hogy fejfájással és fáradtan nagyon nehezen tudjuk rávenni magunkat, hogy kiszálljunk az ágyból és elhagyjuk a lakást, pedig annak érdekében, hogy leküzdjük ezeket a kellemetlen panaszokat, muszáj lesz ellenük fellépni. Ebben az esetben ez azt jelenti, hogy ki kell mennünk a szabadba! Teljesen mindegy, hogy épp jó vagy rossz az idő, ugyanis a friss levegő jótékony hatása ilyenkor elengedhetetlen. A legjobb lenne, ha minden frontérzékeny személy rendszeresen űzne olyan sportot, ami nagymértékben növeli az állóképességét, azaz eljárna futni, kerékpározni, kirándulni, de akár a séta is jó választás lehet. A szabad levegőn végzett rendszeres mozgásnak hála jobb lesz a szervezetünk alkalmazkodóképessége, továbbá az immunrendszerünket is megerősítjük.

2. Fronthatás ellen aludjunk eleget!

A szervezetünknek minimum 7 óra alvásra van szüksége, főleg ha nagyon érzékenyen reagálunk a frontok változására. Próbáljunk meg mindig ugyanabban az időben lefeküdni, ha ugyanis mindig ugyanolyan az alvásritmusunk, akkor enyhülhetnek a panaszaink. Ha nehezen áll be az alvás-ébrenlét fázisunk, próbáljuk ki a természetes hatóanyagú melatonint vagy fogyasszunk olyan gyógyteákat, mint a macskagyökér, orbáncfű, citromfű, komlótoboz és levendula.

3. Mondjunk le a káros szenvedélyeinkről!

Frontérzékeny személyek esetén gyakran az alkohol, a nikotin és a koffein is tovább erősíthetik az időjárás változásával járó kellemetlen tüneteket, így ajánlott lemondani ezekről. Ne igyunk sört, se kávét, illetve a dohányzásról is érdemes leszokni, ha enyhíteni szeretnénk a panaszainkon.

4. Táplálkozzunk egészségesen!

Azok a személyek, akik figyelnek a súlyukra és az étkezésükre, automatikusan egészségesebben élnek, így máris rengeteget tesznek magukért. Amennyiben gyakran jelentkeznek nálunk a frontérzékenységgel járó tünetek, ajánlott az étkezésünkre is nagyobb hangsúlyt fektetni. Kiegyensúlyozottan kell táplálkoznunk, aminek hatására jelentősen enyhülni fognak a panaszaink. Fogyasszunk sok zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket, melyek jó rostforrások. Kerüljük a túl sok egyszerű szénhidrátot, a cukrokat, hiszen ez okozza az elhízást, ami önmagában is elég kockázati faktor.

Érdemes olyan táplálékkiegészítőket szedni, vagy természetes bevitelükre odafigyelni, mint a magnézium, a B-vitaminok – hiszen ezek hatnak az idegrendszerünkre, jót tesz a cink és a C-vitamin is.

Amikor frontok kínoznak, ne feledkezzünk meg a bőséges tiszta folyadékbevitelről sem!

5. Igyunk citromfűből készült teát!

A citromfüvet már évtizedek óta használják a frontérzékenység tüneteinek enyhítésére, ugyanis rendkívül hatékony a keringési zavarokkal, a fejfájással és a többi tipikus panasszal szemben. Készítsünk citromfű teát vagy akár tegyünk a fürdővízbe egy kevés citromfüvet, és élvezzük ki jótékony hatását!

A frontérzékenység okai a mai napig vitatottak és orvosilag nehezen támaszthatók alá. Jól lehet, van rá genetikai hajlamunk, de az életmód is nagyban befolyásolhatja. Jó, ha tudjuk, hogy a mindennapos stressz felerősítheti a frontérzékenységünket, hiszen tovább gyengíti immunrendszerünket, és alapvetően is ingerlékenyebbek, sérülékenyebbek vagyunk. A stresszorokat nehéz kiiktatni, de amennyira tudunk, törekedjünk a stressz minimalizálására!

Benu.hu – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Karády Katalin, aki a nagybetűs dívából lett ellenség

nyugdijaspeti

Két perc különbséggel, két különböző évben születtek a spliti ikrek

nyugdijaspeti

Korábban jön a tavasz – jövő héten 16-18 fok lesz

nyugdijaspeti