Image default

Egészen ritka, génhibás sáfrányok bukkantak fel

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai a Nemzeti Biodiverzitás-monitorozó Rendszer keretében idén tavasszal a tarka és halvány sáfrány állományok felmérést végezték. A cikket a Lelépő Magazin hozta.

Színhiányos sáfrány okozott meglepetést

A nemzeti park hivatalos tájékoztatása szerint a felmérés során gyakoriak voltak a különböző, erősebb-halványabb színezetű és eltérő mintázatú példányok. A szakembereknek sikerült megfigyelniük

néhány sokkal markánsabb változatot is a megszokottakhoz képest.

“Előkerült a jellegzetesen csíkozott lepellevelű tarka sáfrány teljesen színhiányos példánya”

– írják beszámolójukban. Hozzáteszik, az amúgy is igen változatos árnyalatú halvány sáfrányok között pedig nemcsak egészen fehér leplű változatot, de a tarka fajtához igen hasonló, sávozott példányt is találtak.

A sáfrányról

Ahogyan azt a Lelépő korábban már megírta, a nősziromfélék családjába tartozó sáfrány leginkább február végén-március elején nyílik. Idén azonban az enyhe időjárásnak köszönhetően már február elején láthatunk virágzó állományokat.

Virágzáskor magassága alig 4-8 centiméter; keskeny, fehér középerű, sötétzöld levelei sem növik túl a virágot.

A lepellevelek alapszíne a fehértől a világoslilán át a sötétliláig változhat.

Virága néhány nap alatt elnyílik, így tömeges virágzását is csak egy-két hétig csodálhatjuk. A növény igazán szép látványt napos időben nyújt, egyéként szirmait összecsukva tartja.

Ezt olvastad már?

Egy könnyed séta a természetben, mindig jó ötlet, ha pedig közben még a tavasz hírnökeinek virágzásában is gyönyörködhetünk, nem is kívánhatnánk többet! Mutatunk három helyet, amiben most hétvégén garantáltan nem fogsz csalódni. Van, ahol 30-40 ezer sáfrány indul virágzásnak, máshol lila-fehér virágszőnyeg fogadja a kirándulókat. De a Bükkbe is érdemes ellátogatni. El is áruljuk, mi vár ott a túrázókra.

TOP 3 úti cél, ha a koratavasz csodálatos virágaiban gyönyörködnél

Lelépő, fotók: Duna-Dráva Nemzeti Park Facebook oldala

hírek ebből a rovatból

Most közölték, akár a legmagasabb fokú riasztást is kiadhatják

nyugdijaspeti

Vadállatok között töltötte az éjszakát Endrei Judit

nyugdijaspeti

Titokban nősült meg Koncz Gábor – gyönyörű szőke nő a felesége

nyugdijaspeti