Image default

5 érdekesség Kincsemről, a magyar csodakancáról

Kincsem minden idők legeredményesebb versenylova volt, akit csak csodakancának becéztek. Rá is szolgált a nevére, hiszen valóban nem talált legyőzőre. 150 évvel ezelőtt ezen a napon, március 17-én született. Öt érdekességet gyűjtöttünk össze az ikonikus lóról.

1. Kincsem 1874-ben született Tápiószentmártonban, gróf Blaskovich Ernő birtokán. Apja, Combuscan egy angol telivér volt, anyja pedig az Esterházy-ménesbe tartozott. Egészen két éves koráig nem láttak benne különösen nagy potenciált, sőt, eladósorba került, de senki sem vásárolta meg.

2. Kincsem első versenyét 1876-ban, az utolsót pedig 1879-ben futotta. Összesen ötvenhat versenyen vett részt és nem talált legyőzőre. Olyan kiemelkedően rangos versenyeken diadalmaskodott, mint a hannoveri, a bécsi, a prágai derbi, de Angliában is többször megfordult.

3. Ahogyan azt a népszerű filmből is mindenki tudja, Kincsem legkedvesebb társa egy macska volt, aki nélkül a ló egyetlen versenyre sem volt hajlandó elindulni.

4. Kincsem csodakancához illő módon sztárallűrökkel is rendelkezett. Például nem volt számára mindegy az, hogy milyen vizet iszik. A legenda szerint a baden-badeni versenypálya közelében mindenki azon dolgozott, hogy megfelelő vizet adjanak az addig már egy teljes napja szomjazó állatnak.

5. A versenyló visszavonulását követően még nyolc évig élt. Csupán 13 éves volt, amikor egy kólikaroham következtében elpusztult. Emlékét azóta is számos módon őrzik. A Kincsem park a nevét viseli magán, de egy életnagyságú bronzszobrot is felállítottak itt a tiszteletére. Szintén a névadója lett a tápiószentmártoni lovasparknak, csontváza pedig néhány érmével együtt a budapesti Magyar Mezőgazdasági Múzeumban került kiállításra.

magyarallatvedelem.hu – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Karácsonykor még szolgálatban volt, másnap nyugdíjba ment a tűzoltóparancsnok

nyugdijaspeti

110 éve született Fantomas, a nők bálványa

nyugdijaspeti

Minisorozatban dolgozzák fel John Lennon halálát

nyugdijaspeti