Image default

Ezeknél az állatoknál a hímek és a nőstények annyira különböznek, mintha külön faj lennének

Az állatoknál kevés csodásabb élőlény van a Földön. Azt megszoktuk, ha egy kutyát vagy vagy mácskat látunk, némely esettől kivétel, nehéz megkülönböztetni, hogy hím vagy nőstény ivarú állatot látunk. Viszont mint mindig és mindenben, az állatoknál is vannak kivételek vagy különcök. (Most nem a macskákra gondolunk.) Mutatjuk az állatvilág egyéniségeit, ahol a a két nem annyira eltérő, mintha külön faj lennének.

Gibbon

Az emberszabású majmok közül csak ők élnek monogám kapcsolatokban (máig hevesen vitatják, hogy az ember is ilyen faj-e). A gibbonok párkapcsolata egész életre szól, az özvegy csak nagyon ritkán talál új párt. A párok együtt járják az erdőt, amelynek egy részét territóriumként uralják.

Nyala antilop

A nyala nemének többi képviselőjéhez hasonlóan a közepes termetű antilopok közé tartozik, és a két nem között jelentős szín- és méretbeli eltérések akadnak. A kicsi, kecses, szarv nélküli tehenek világosbarnás homokszínűek, oldalukon 10 vagy több függőleges fehér csík fut le néhány elszórt pettyel tarkítva.

A bikák ezzel szemben sötétszürke színezetűek, a lábszáruk viszont feltűnő narancsszínű. Szőrzetük a nyakukon és a hasukon illetve a hátuk közepén sörényszerű, hosszabb. A fehér csíkok és pettyek itt is megfigyelhetőek, emellett a szemek között az arckoponyán is van egy fehér folt.

Grandala

Bhután, Kína, India, Mianmar és Nepál területén honos. Természetes élőhelyei a mérsékelt övi gyepek, szubtrópusi vagy trópusi síkvidéki esőerdők és gyepek, sziklás környezetben. Állandó, nem vonuló faj. Az elterjedési területe rendkívül nagy, egyedszáma pedig stabil. A Természetvédelmi Világszövetség Vörös listáján nem fenyegetett fajként szerepel.

Vörös kardinálispinty

Testhossza 24 centiméter, szárnyfesztávolsága 25-31 centiméter, testtömege 42-48 gramm. A hím tiszta vörös, fekete pofával, hegyes bóbitával és erős vörös csőrrel. A tojó kevésbé feltűnő. Tollazata barna, vörös bóbitával és csőrrel.

Aranyfácán

A kakas tollazata színpompás, feje és szárnyfedője fénylő aranysárga, nyaka sárga, fekete mintával, a többi szín: piros, zöld, fekete, barna. A tyúk szemkörnyéke sárgásbarna és kicsi. Írisze barna, csőre sárgás szaruszínű, alapjánál sötét. Tollazata feketével csíkozott bézs színű.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Itt van Kulka János és Trokán Nóra díjra jelölt közös videoklipje

nyugdijaspeti

Új világrekord – több, mint egy kilométerre lőtt el a magyar íjász

nyugdijaspeti

Tudod, hogy honnan ered busójárás és miért fontos?

nyugdijaspeti