Image default

Kezdődik a hóvirágünnep az ország talán legszebb arborétumában

A tavasz hírnökének, a hóvirágnak a virágzását az Alcsúti Arborétumban két és fél hektáros virágmezőn csodálhatjuk meg – írja a Lelépő.

Kezdődik a hóvirágünnep

Február 17-én kezdődik a Hóvirágünnep az Alcsúti Arborétumban. A hivatalos tájékoztatás szerint minden nap 10 és 17 óra között lesz látogatható. Sőt, a Vál-völgyi Kisvasút már szerdától a Hóvirágünnep szerinti menetrenddel közlekedik.

A mediterrán hóvirágoknak hét hóvirágfaj huszonnégy fajtájában nyújtanak látványosságot az ide látogatók számára. A hóvirágok nyílása időjárás függő, ahogyan azt a Lelépő is megírta, a hóvirágünnep tavaly február 14-én kezdődött. Idén nem sokkal később, február 17-én startol el hivatalosan is az arbortéum talán legjobban várt időszaka.

A hóvirágok szirombontogatásában négy-öt héten át lehet majd gyönyörködni.

A hóvirágról

A hóvirág az amarilliszfélék egyik legismertebb növénye, melynek földalatti tárolószerve egy egy-két centiméter átmérőjű hagyma. Ebből hajt ki két hosszúkás levél. A hagymából növekvő szár egy virágot hoz.

Ennek legjellegzetesebb része a három nagy, hófehér külső lepellevél

(a köznyelvben “szirom”) és a három kis, belső lepellevél, amin zöld foltok vagy rajzolat látható.

A kikeleti hóvirág 2005-ben, az uniós jogszabályváltozásoknak köszönhetően kapott természetvédelmi szempontból jelentős státuszt az Európai Unióban, beleértve Magyarországot is. A növény természetvédelmi értéke tízezer forint, és

még egyetlen szál letépését is pénzbírsággal büntetik.

2017-ben Magyarországon az év vadvirága címét is elnyerte.

“Kinyílik a szár, kifeslik a bimbó, előkacag a virág”

A hóvirág költőket, írókat is megihletett. Legcsodálatosabban talán Wass Albert ír róla a Te és az Isten című művében.

“Gondoltál-e már arra, hogy milyen csodálatos a világ?
Mennyire egész és mennyire tökéletes minden, amit nem az ember alkotott?
Nézz meg egy virágot! A legegyszerűbbet: nézz meg egy hóvirágot!”

Aztán így folytatja: “Honnan tudja meg bent a föld alatt, hogy odakint már elment a hó s az ágak könnyező rügyein cinkék hintáznak a napsütésben? Nincs telefonja, rádiója sincsen, mégis értesül arról, hogy mennyire haladt a világ a tavasszal. Hideg föld öleli még a gyökeret, de már megindulnak benne az élet nedvei és moccan a csíra. Felüti kis zöld fejét a nyirkos falevelek alól. Kinő a szár, utána futnak a levelek. Zöldek. A föld nedvei összetalálkoznak a napsugárral és zöldre festik a hajszálereket. Aztán kinyílik a szár, kifeslik a bimbó, előkacag a virág. Kacag. Szinte hallani lehet.”

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Egész Európában egyedülálló a magyar idősek biztonságát támogató Gondosóra program

nyugdijaspeti

2023 a legmelegebb év volt 1901 óta

nyugdijaspeti

A 40 éves István, a király újra lemezen és a Duna TV-n

nyugdijaspeti