Image default

110 év után került elő ez a százmilliót érő festmény

Ziffer Sándor festőművész száztíz éven át lappangó festményét mutatták be csütörtökön Budapesten. A Luxembourg Párisban című, Franciaországban készült művet a FreylerArt Galériában péntektől négy héten át a nagyközönség is megtekintheti.

MTI/Hegedüs Róbert

A galéria közleménye szerint egy exkluzív művészeti kiadványt is készítettek a becslések szerint mintegy százmillió forintot érő festményről.

A kiadványban szereplő tanulmány szerint Ziffer Sándor (1880-1962) festménye tökéletesen visszaadja az 1910-es évek Párizsának hangulatát Az ötvenes évektől egy jó nevű vidéki orvos és családja tulajdonában volt,

akik a rákerült hamis Rippl-Rónai-szignó miatt azt hitték, hogy Rippl-Rónai-alkotásról van szó.

Később a kép vizsgálatakor kiderült, hogy “a bordós, utólag rápingált Rónai-szignó alatt” ott van fekete színnel Ziffer Sándor jól ismert, enyhén dőlt, szálkás aláírása.

A merész perspektíva alkalmazásával készült festmény a korai magyar modernizmus egy kiváló darabja, amely a korabeli francia nagymesterek és az École de Paris művészeinek modern avantgárd alkotásai között is megállja a helyét.

MTI/Hegedüs Róbert

A Luxembourg kertben festett kép bal oldalán egy hölgy jelenik meg fekete kabátban szürke pelerinnel, mályva kalapján sötétkék virággal. A teraszon lévő sárgás székek egyikén ülve, kezét a fejéhez emelve élvezi a park nyújtotta természet közelségét Párizs szívében. Mögötte egy pisztácia zöld színű kabátot viselő kalapos úr sziluettje rajzolódik ki.

A festmény Ziffer második, egyben utolsó franciaországi útján, 1910 őszén készült. A nagybányaiként számon tartott festőművész második párizsi korszakából eddig csak néhány festményt ismert a művészettörténész szakma. Ezek között a Kilátás az udvarra (Rue Vaugirard) és a Hajók a Szajnán című festményt. Azt a szakemberek is tudták, hogy Ziffer A Luxembourg Párisban című festményét hazahozta a francia fővárosból és kiállította a Művészház VI. Csoportos kiállításán 1912-ben, a képnek azonban ezt követően nyoma veszett.

A festmény megtekinthető Budapest VI. kerületében, a Hajós utca 14-ben csütörtökön és pénteken 10:00 – 18:00, szombaton 10:00 – 14:00 között.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Nagyszülők világnapja – de mikor ünnepeljük pontosan a nagyszülőket?

nyugdijaspeti

3+1 tippet mutatunk, hogy takarékoskodj a pénzeddel

nyugdijaspeti

Alig három hétig látható már csak a népszerű kiállítás

nyugdijaspeti