Image default

Igazi ritkaság került fel az internetre!

A Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum ingyenesen elérhetővé tette kedden YouTube-oldalán az Elveszett magyar filmek című dokumentumfilmjét. Ebben bemutatják a magyar filmipar elmúlt 120 évének viszontagságait, a megsemmisült filmek tragikus körülményeit és rég elfeledettnek vélt alkotások újrafelfedezési lehetőségét.

A negyedórás dokumentumfilm a magyar film történetének korai kihívásairól szól. Beleértve a nitrocelluloid filmtekercsek gyúlékonyságát, amelyek számos tragikus tűzesetet idéztek elő a némafilm korszakában. Az épségben megmaradt tekercsek sem voltak biztonságban, ezeket értékes ezüsttartalmuk miatt sokszor inkább újrahasznosították. De ennek következtében szintén sok film elveszett. Ezek pusztulása a gépházban is folytatódott, hiszen sokszor maguk a gépészek vágták ki a nekik tetsző jeleneteket. Emiatt pedig különösen nagy veszélyben voltak a pikáns részletek.

A dokumentumfilm kiemeli olyan filmstúdiók kulcsszerepét, mint Janovics Jenő kolozsvári műhelye. Itt olyan rendezők kezdték pályafutásukat, mint Kertész Mihály vagy Korda Sándor. Sajnos az ő korai alkotásaik közül is számos darab elveszett.

A hangosfilm megjelenése fordulópontot jelentett a filmek kulturális megítélésében és megőrzésük fontosságában. Azonban elmaradt a filmarchívumok létrehozása, ez vezetett Magyarország némafilmjei több mint 90 százalékának elvesztéséhez.

Ez történt a legelső megrendezett magyar némafilmmel, A táncz című alkotással is.

A dokumentumfilm részletesen beszámol a második világháború alatti és utáni kihívásokról, különösen a háború alatt borospincékbe menekített filmek tragédiájáról és a politikai cenzúráról is.

A magyar filmek már az 1910-es évektől kezdve eljutottak a világ minden tájára, így ma is van remény arra, hogy előkerülhetnek külföldi archívumokból és hagyatékokból értékes darabok. Bár a nitro-nyersanyag nem megfelelő tárolása komoly károkat okozhat a régi filmeknek,

a digitális technológia és az adatbázisok segítségével ma hatékonyabban azonosíthatók akár a töredékek is.

Ezt a munkát segítik továbbá az archívumok, hiszen 1957-ben mindössze 12 magyar néma játékfilm volt a Filmarchívum gyűjteményében, de széleskörű nemzetközi együttműködésnek köszönhetően ez szám mostanra csaknem hetvenre emelkedett.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A budapestiek segítségével újrahasznosítják a karácsonyfákat vízkereszt után

nyugdijaspeti

Újabb üzlet csatlakozott a kezdeményezéshez: a Libri sem nyit ki december 24-én

nyugdijaspeti

Egy üveg rum mentette meg a legszebb hangú színész életét – Básti Lajosra emlékezünk

nyugdijaspeti