Image default

“Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel”

Fergeteges falusi bohózat, Rideg Sándor: Indul a bakterház című regényének színpadi változata. Tűzoltó zenekari rezesbanda fújja majd a talpalávalót a színházban, lesz az előadásban burleszkfilmbe illő hajsza, futás erre, menekülés arra, pillantás a szoknya alá, kukkantás a fazékba. És a házi szellem képében kísértő gézengúz is feltűnik majd a düledező bakterház padlásán, hogy újabb és újabb lendületet adjon a cselekménynek. A darabot most a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház tűzte műsorára.

Farkas Ignác (b) Piócás, Farkas Gergő (b2) marhakereskedő, Kovács Dávid (j2) Bendegúz és Kiss Ernő (j) Toppancs szerepében az Indul a bakterház című bohózat próbáján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2023. október 11-én. Rideg Sándor regényének színpadi változatát Böhm György rendezésében október 13-én mutatják be. MTI/Katona Tibor

 

A kamaszgyerek, Regős Bendegúz, akinek az életben még soha nem sikerült semmi, és akiről csak az jut az emberek eszébe, hogy: „Bár akasztottak volna föl kétnapos korodban!”, kimarad az iskolából, s az anyja egy kupec segítségével kiadja tehénpásztornak.

A tehénpásztor és a bakter

“Tudom én jól, az a baja a világnak, hogy nem tehénpásztorok kormányozzák. Ha én valamikor miniszter leszek, mindent a visszájára fordítok. A csősztől elveszem a bunkósbotot. A pofonokat végképp eltiltom. Aki vét a törvény ellen, felpofoztatom a bakterrel. Az ország vászontarisznyájára lakatot tetetek, nehogy kilopják belőle a pénzt. Ha én leszek a fő, nem lesz panasza a szegény embernek, mert még a Bundás kutyának is akkora pampuskát juttatok, mint a két öklöm. Törvénybe iktatom, hogy palacsintán köll élni a tehénpásztornak.”

Besenczi Zsongor (b) Bendegúz és Cseh Richárd (j) a banya szerepében az Indul a bakterház című bohózat próbáján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2023. október 11-én. Rideg Sándor regényének színpadi változatát Böhm György rendezésében október 13-én mutatják be. MTI/Katona Tibor

Így jut el a haramiaképű Szabó bakterhez, akinél a vasút mellett kell legeltetnie a teheneket. De hiába jó szándékú gyerek ez a Bendegúz, többnyire mire „végére ért a szándékának, esett bele a fene…”. A fiút sok megaláztatás éri, még akkor is, ha megvan a magához való esze. De a jókedve sohasem hagyja el.

Kiss Ernő (b) Toppancs, Besenczi Árpád (b2) a bakter, Szakály Aurél (j2) Buga Jóska és Kovács Virág (j) Rozi szerepében az Indul a bakterház című bohózat próbáján a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban 2023. október 11-én. Rideg Sándor regényének színpadi változatát Böhm György rendezésében október 13-én mutatják be. MTI/Katona Tibor

 

Vecsés és Ferihegy határában, hogy a tehenek kövérre hízzanak, kénytelen tilosban legeltetni, amitől aztán kapja rendesen a parasztok botütéseit. Az életét azonban megkeseríti a bakter anyósa, a Büdös Banya, akitől a tiszta víz is ecetté válik a szájban. Aki olyan lapos elölről, mint a lángos, és hátulról olyan görbe, mint a Szent Gellért-hegy.

A történet, amely a Hevesi Sándor Színház színpadán megelevenedik, nem véletlenül lett generációk kedvence. Az előadás időpontjai az alábbi LINKEN tekinthetőek meg.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Gyorsan elkészíthető ez a húsvéti nyuszis süti

nyugdijaspeti

Ezek a pékségek okoznak hatalmas károkat a magyaroknak

nyugdijaspeti

Borsmenta – a gyógynövények királynője

nyugdijaspeti