Image default

Ingyen nézhetjük meg ezeket a filmeket a legendás 6-3 emlékére

Hetven éve aratta az Aranycsapat legendás, 6-3-as győzelmét az angol labdarúgó-válogatott ellen. Ennek emlékére vasárnapig ingyen nézhető a Filmión az Aranycsapat, A csodacsatár és a Czibor, a rongylábú című film. Ezt a Nemzeti Filmintézet közölte az MTI-vel.

Mint írták, 1953. november 25-én játszotta az Aranycsapat a 6-3-as győzelemmel zárult mérkőzését az angol futballválogatottal szemben a londoni Wembley Stadionban. A Grosics – Buzánszky, Lóránt, Lantos – Bozsik, Zakariás – Budai, Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor összeállítású nemzeti tizenegy győzelme legendássá vált, hiszen az angol labdarúgás addigi 90 éve alatt senki nem győzte le őket a kontinensről.

Az Aranycsapat

Surányi András Aranycsapat (1982) című dokumentumfilmje a legendás válogatott kialakulását, világra szóló sikeréig vezető útját, a csapat kudarcait, majd széthullásának történetét meséli el, korabeli híradófelvételek és a csapatagok visszaemlékezései segítségével. A visszatekintés bemutatja a korszak társadalomtörténeti, politikai hátterét, kontextusba helyezve a sportolók életútjának és karrierjének alakulását. A filmben megszólal mások mellett Puskás Ferenc, Hidegkuti Nándor, Czibor Zoltán, Grosics Gyula, Sebes Gusztáv és Szepesi György.

Csodacsatár

Keleti Márton 1956-os szatírája, A csodacsatár című alkotás görbe tükröt tart az Aranycsapat sikerei idején tomboló futballmánia és a diktatúra elé. A történet szerint Futbóliában a sorozatos futballvereségek miatt kormányválság fenyeget, az államelnök ezért megbízza Duca tengernagyot, hogy szerezze meg a Svájcban játszó magyar csapat csodacsatárát. A filmben a főszereplő Puskás Ferenc mellett feltűnik Garas Dezső, Benedek Tibor és Sinkovits Imre.

Czibor, a rongylábú

Czibor Zoltán az Aranycsapat tagjaként olimpiai bajnok és világbajnoki ezüstérmes lett, majd 1956-os emigrációját követően az FC Barcelona és az Espanyol csapatokban játszott. Koltay Gábor dokumentumfilmje, a Czibor, a rongylábú (2022) a legendás labdarúgó életét és pályafutását mutatja be gyermekei és unokái, valamint magyar és spanyol barátai, pályatársai visszaemlékezései alapján.

A Nemzeti Filmintézet által indított Filmión kiváló minőségben, felújítva érhetőek el a magyar filmgyártás régi és új remekművei, a klasszikusok és az örök kedvencek egyaránt. A hiánypótló kínálat hétről hétre újdonságokkal bővül. Jelenleg csaknem ezer magyar film közül válogathat a közönség a Filmintézet streaming platformján, amely okostévé alkalmazásokon keresztül is elérhető – olvasható a közleményben.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Határontúli újévi babonák, hogy szerencsés legyen az éved

nyugdijaspeti

Így fagyiztunk a 70-es, 80-as években – KÉPGALÉRIA

nyugdijaspeti

Felhős, de napos időnk lesz ma

nyugdijaspeti