Image default

Remek magyar film készült az anyák megmentőjéről, Semmelweis Ignácról – videóval

Semmelweis címmel november 30-tól látható a magyar mozikban a világhírű magyar orvos életéről szóló új magyar film.

Koltai Lajos új filmjének címszerepét Vecsei H. Miklós, szülésznő segítőjét Nagy Katica alakítja – áll a forgalmazó közleményében. A romantikus film megidézi a 19. századi Bécs hangulatát, a korabeli kórház tragédiáit, az osztrák és magyar orvosok közötti ellentéteket is.

Semmelweis Ignácra ma legendaként tekintenek, saját korában viszont egészen másképp látták. A bécsi magyar orvosok őrültnek hitték, az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották, akinek csak a rábízott anyák egészsége lebegett a szeme előtt. A klinika vezetője számára pedig maga volt az élő lelkiismeret, mert ha Semmelweis elmélete igaz, és a szülészorvosok terjesztik az anyák számára halálos kórt, akkor ők mind gyilkosok.

Koltai Lajos új filmjében a főszereplők mellett fontos szerepet kapott Gálffi László, Kovács Tamás, Lengyel Ferenc, Szűcs Nelli, Elek Ferenc, Kovács Lajos. De Györgyi Anna, Csapó Attila, Znamenák István, Hajduk Károly, Simon Kornél, Mészáros Blanka és Kizlinger Lilla is szerepel.

Semmelweis más volt

A saját korában viszont egészen másképp látták. A többi magyar orvos, akivel együtt dolgozott a bécsi szülészeti klinikán, őrültnek hitte: hiszen nem érdekelték a császárváros örömei, csak a munkájának élt. Az osztrák orvosok elviselhetetlenül erőszakosnak tartották: kizárólag egy cél lebegett a szeme előtt, a rábízott anyák egészsége; és a szent ügy érdekében áthágott minden akadályt, megszegett minden szabályt.

És dolgozott mellette egy szülésznő (Nagy Katica), aki meglátta benne azt, akit senki más: a szerelemre és megnyugvásra vágyó férfit. Az Oscar-díjra jelölt, legendás rendező-operatőr, Koltai Lajos hazai színészek legjobbjaival készítette el a nagy klasszikus filmek méltó utódját. Egy különleges ember történetének magával ragadó, látványos és érzelemgazdag krónikáját.

“Semmelweis Ignác doktor az az ember, aki megtalálta a saját ösvényét, és járni is tudott rajta. Minden kellemetlen tulajdonsága dacára következetesen képviselt valamit, akkor is, ha folyton akadályokba ütközött. Mániákus elhivatottsága filmvászonra kívánkozott. Kevés a követendő példa a világban, de ez biztosan az”

– mondta filmje főhőséről Koltai Lajos.

A Semmelweis a Nemzeti Filmintézet támogatásával, a Szupermodern Filmstúdió gyártásában készül. Producere Lajos Tamás és Vida Joe, operatőre Nagy András, a forgatókönyvet Maruszki Balázs írta. A film dramaturgja Goda Kriszta, látványtervezője Pater Sparrow, jelmeztervezője Szakács Györgyi, vágója Kovács Zoltán.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

címlapkép: Győri Szalon

hírek ebből a rovatból

“A korrupció az, amiből kihagynak” – Már 21 éve nincs köztünk a Hofi

nyugdijaspeti

Ezt az öt cikket olvastátok 2023-ban a legtöbben

nyugdijaspeti

5 külföldi sorozat, amit biztosan láttál a tévében

nyugdijaspeti