Image default

Isten éltesse a ma 82 esztendős “Magdi anyust” – Fodor Zsókát

Fodor Zsóka, születési nevén Fodor Erzsébet Gizella Mária, 1942. május 28-án született Budapesten. Szülei válása után a bátyja édesanyjukhoz, ő pedig édesapjukhoz került. Az apja azonban nem sokat foglalkozott vele, újranősült, és különböző családoknál helyezte el, akiket megbízott és megfizetett a nevelésével.

fotó: RTL
fotó: Bors

Sanyarú gyermekkora után Fodor Zsóka kétszer kötött házasságot. Első férjét, Jánost az Irodalmi Színpadon ismerte meg, másodszorra Henkel Gyula (1944–1991) színészhez ment feleségül, de egyik kapcsolatából sem születtek gyermekei, és mindkettő válással végződött.

Érdekes Ujság, 1958. november 29.

A Magyar Érdemrend lovagkeresztjével kitüntetett színésznő Rózsahegyi Kálmán színiiskolájában tanult. 1965-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán, ahova csak második nekifutásra, de érettségi nélkül vették fel, amire abban az időben még volt lehetőség. Majd a Katona József Színházhoz szerződött Kecskemétre. 1966-tól 1970-ig a József Attila Színházban és az Irodalmi Színpadon játszott. 1970-1972 között a Békés Megyei Jókai Színház tagja volt.

Közel egy évig a Magyar Televízió bemondója is volt. Az Újságmúzeum szerint Szinetár Miklós ajánlotta, és együtt indult a televíziós pályafutása Berkes Zsuzsával és Kertész Zsuzsával. Aztán nagyjából egy év múltán elköszöntek tőle. Az indok pedig igencsak abszurd volt: túl szép a hangja és színész diplomával amúgy se ücsörögjön a tévé stúdiójában a mikrofon mögött…

1974-ben ismét a Békés Megyei Jókai Színházhoz szerződött, majd 1979-től a Szegedi Nemzeti Színházban játszott 1995-ig.

Az 1960-as években kezdett filmekben szerepelni, 25 filmben és több mint 300 színdarabban játszott, 240 filmhez adta a hangját. Ismertté a Barátok közt című tévésorozat tette, amelyben Kertész Magdit alakította 1998 és 2009 között.

Fodor Zsóka ötlete alapján írta Kulcsár Lajos a Zserbótangó című darabot, mely két idősödő, pályájáról már „letért” színésznő történetét állítja középpontba, akik átmenetileg közös albérletbe kényszerülnek. A darab egyik főszerepét, Szentmártoni Kamilla nyugdíjas színésznőt, Fodor Zsóka alakította.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A 90 éves Michael Caine azon gondolkodik, hogy nyugdíjba vonul

nyugdijaspeti

Egész októberben ingyen vizsgáltathatod meg a szemed ezeken a helyeken

nyugdijaspeti

A jövő évi költségvetés megvédi a nyugdíjasokat

nyugdijaspeti