Image default

Vádat emeltek a korrupt orvos ellen, aki idős betegeket pénzért tartott az osztályán

A Pest Vármegyei Főügyészség vádat emelt egy orvos és egy betegápoló ellen, mert az orvos vesztegetési pénzért valótlan okokkal vett fel illetve tartott bent kórházi osztályon betegként olyan embereket, akiket a betegszállító közvetített felé.

Az ügy egyik vádlottja egy Pest vármegyei kórház vezető beosztású orvosa volt, aki önállóan dönthetett járó- és fekvőbeteg felvételről. Az orvos munkájából adódóan ismerte meg a másik vádlottat, aki betegszállítóként dogozott a kórházban.

A betegszállító először 2013 körül kereste meg azzal az orvost, hogy

egy idős beteget el akarnak bocsátani a kórház egyik osztályáról, de hozzátartozói nem tudják elhelyezni. A betegszállító azzal kapcsolatban érdeklődött az orvosnál, hogy pénzért felvenné-e az ő osztályára. Mivel ebbe az orvos beleegyezett,

ezért ezt követően 2021. július 1-ig a másik vádlott rendszeresen közvetített felé olyan embereket, akik pénzt fizettek bizonyos nem legális szolgáltatásokért.

Válogatás nélkül “dolgozott” a korrupt orvos

Az egyik csoportba azok tartoztak, akik nem tudták vagy nem akarták idős hozzátartozóikat elhelyezni azután, hogy a kórházból elbocsátották. Ekkor a korrupt orvos megfelelő vesztegetési pénz ellenében az idős személyeket az általa irányított osztályra felvette és ott tartotta, amíg erre igény mutatkozott.

A másik csoportba azok tartoztak, akiknek arra volt szüksége – különböző okokból -, hogy őket fekvő- vagy járóbetegnek nyilvánítsák. Illetve, hogy az ilyen jellegű ellátásukról orvosi igazolást kapjanak anélkül, hogy ez a valós állapotot tükrözte volna. Az igazolásokat azután táppénz igénylésére használták fel.

A harmadik csoportba azok tartoztak, akik más célból kérték hamis igazolások kiállítását és az azt alátámasztó dokumentáció kreálását az orvostól. Azok segítségével ugyanis próbálták elkerülni bírósági tárgyalásokon történő megjelenést. Illetve – akár többször is – halasztást próbáltak kieszközölni letöltendő szabadságvesztésük megkezdésére.

Az “ügyfelek” pár tízezertől több százezer forintig terjedő összegeket fizettek, ami legtöbbször a betegszállító vádlotton keresztül jutott el az orvosig úgy, hogy abból a betegszállító is részesült.

Az orvost végül a Nemzeti Védelmi Szolgálat buktatta le egy megbízhatósági vizsgálat során. Ekkor az orvos többszázezer forintért vállalkozott arra, hogy megfelelő okiratokat állít ki, amelyek alkalmasak lesznek arra, hogy azokkal letöltendő szabadságvesztés megkezdésének elhalasztását kezdeményezzék.

A vádirat szerint a cselekményekkel az orvos legalább öt és félmillió, míg a betegszállító közel egymillió forint vesztegetési pénzhez jutott.

A Pest Vármegyei Főügyészség az ügyben a korrupt orvossal szemben 19, míg segítőjével szemben 17 rendbeli korrupciós cselekmény miatt emelt vádat.

Ezen túl az őket megkereső és a szolgáltatásokért fizető további 9 személy ellen is vádemelésre került sor a vesztegetés miatt.

 

Ügyészség – Nyugdíjasbarát

A hálapénz a múlté! Aki adja, azt is büntetik

hírek ebből a rovatból

Igazi ritkaság került fel az internetre!

nyugdijaspeti

Akinek a muzsikájáért minden ujjára vagyont érő gyűrűt húztak – Öt plusz egy érdekesség Dankó Pistáról

nyugdijaspeti

Elhunyt az ország talán leghíresebb filmrendezője, a Kossuth- és Balázs Béla díjas kiváló művész

nyugdijaseszti