Image default

A hálapénz a múlté! Aki adja, azt is büntetik

A hálapénz visszaszorítására indított kampányt a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ). A kisfilmek huszonegy hazai televíziós csatornán és a közösségi médiában is megjelennek. Ezt a szervezet képviselői jelentették be pénteken.

A hála továbbra sem pénz!

-elnevezéssel indítottak kampányt az egészségügyben korábban általánosnak nevezhető, azonban három éve már büntetendő paraszolvencia visszaszorítására.

A hálapénz még nem tűnt el a rendszerből, az orvos-beteg kapcsolatban elkövetett vesztegetés, valamint a vesztegetés elfogadása miatt tavaly tizenkilenc ügyben kezdeményeztek nyomozást.

Hasonló esetekben nemcsak a hálapénzt elfogadó orvos, hanem az azt felkínáló páciens is büntetendő

-mondta el Pap Judit, a szervezet szóvivője.

Volt aki az ingyenes kezelésért kért pénzt

Példaként említett egy Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei kardiológust, aki ellen 67 rendbeli vesztegetés miatt indult büntetőeljárás. A Vas Vármegyei Főügyészség egy belgyógyásszal szemben indított nyomozást, aki a kórházi osztályán való elhelyezésért, soron kívüli infúziós kezelésért, illetve egy boncolás mellőzéséért kért és fogadott el pénzt. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyében egy onkológus és asszisztense kemoterápiára szoruló betegektől szedett be pénzt az egyébként ingyenes kezelésekért – sorolta a szóvivő.

Pap Judit közölte, az NVSZ-nek nincs nyomozati hatásköre, ha a felderítéseken dolgozó munkatársaik igazolják a gyanút, akkor feljelentést tesznek az illetékes hatóságoknál.

Matécsa Katalin, az NVSZ korrupciómegelőzési főosztályának főelőadója a médiakampány részleteiről elmondta: a televíziós reklámblokkokban megjelenő félperces klipek az idősebb és a fiatalabb korosztályok figyelmét is felhívják a hálapénzek megalázó rendszerére és a vesztegetés büntethetőségére.

Az idősebbeknek szánt kisfilmben ismert színészek láthatók, a fiataloknak pedig rapperek részletezik a témát.

A hálapánzek felajánlása és elfogadása 2021. január 1-jétől büntetendő. Az NVSZ azóta 105 ügyben csaknem 250 egészségügyi dolgozóval szemben kezdeményezett eljárást vesztegetés elfogadása miatt. A szervezet a médiakampánnyal a felderítésen túl a megelőzésre és a szemléletváltásra helyezi a hangsúlyt.

Mit mond a törvény a hálapénz adásáról?

A Büntető Törvénykönyv 290. § (6) bekezdése szerint: „Aki egészségügyi szolgáltatás nyújtásával összefüggésben egészségügyi dolgozónak, egészségügyben dolgozónak vagy ezekre tekintettel másnak az egészségügyről szóló törvényben meghatározottak szerint jogtalan előnyt ad vagy ígér, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”.

Nyugdíjasbarát

címlapkép: MTI/Kovács Tamás

hírek ebből a rovatból

5 külföldi sorozat, amit biztosan láttál a tévében

nyugdijaspeti

7 tipp, hogyan védekezz a hőség ellen

nyugdijaspeti

Musical, opera- és néptáncest, színházi produkciók a Szegedi Szabadtéri Játékok színpadán

nyugdijaspeti