Image default

Ma választanak köztársasági elnököt és az eutanáziáról is vitáznak a Parlamentben

Ma indul a parlament tavaszi ülésszaka, így akár mától új köztársasági elnöke lehet hazánknak. Összefoglaltuk a várható eseményeket.

Döntenek a tavaszi ülésszak munkarendjéről, a napirend elfogadása után pedig szavaznak Novák Katalin lemondó nyilatkozatáról. Az Országgyűlés a nyilatkozat elfogadásáról vita nélkül határoz, a határozathozatal előtt az államfő ötperces időtartamban felszólalhat, de Novák Katalin nyilván nem szólal meg újra. A televízió által közvetített lemondó nyilatkozatában február 10-én Novák Katalin egyértelművé tette: államfőként utoljára szólal meg.

16.40-től várható az új elnök megválasztása

Ahhoz, hogy valaki jelöltté váljon, az országgyűlési képviselők legalább egyötödének, negyven képviselőnek az írásbeli ajánlása szükséges. A kormánypárti frakciók Sulyok Tamást, az Alkotmánybíróság elnökét jelölik köztársasági elnöknek. Az ellenzéki képviselőcsoportok önállóan nem tudnak, közösen pedig várhatóan nem állítanak jelöltet.

Az Országgyűlés a köztársasági elnököt titkos szavazással választja meg az országgyűlési képviselők kétharmadának szavazatával. A megválasztott köztársasági elnök a választás eredményének kihirdetését követő nyolcadik napon lép hivatalba. Megválasztása után az új államfő esküt tesz és beszédet mond.

Utolsó napirendi pontként az ellenzék kezdeményezésére az életvégi döntésekről lesz négyórás vita.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

“Nem akarom elhinni, hogy én, egy ilyen szegény parasztasszony ilyen kitüntetést kapott” – 88 évesen tüntették ki

nyugdijaspeti

Először találkoznak a nagyszülők az 5 éves unokájukkal, ami ezután történt több, mint megható

nyugdijaspeti

Zápor, zivatar, jégeső – vége az áprilisi nyárnak

nyugdijaspeti