Image default

Itt a kucsmagomba-szezon – Erre keresd az istenek eledelét

A kucsmagomba az egyik legkorábban nővő gombafajta a hazai erdőkben, mely márciustól júniusig nő a magyar erdőkben. 
A kucsmagomba már az ókorban is rendkívül népszerű volt. Néró császár az istenek eledelének tartotta, de ma is hatalmas rajongótábora van. A gombászok és az erdők szerelmesei tavasz kezdetén szabályosan lázban égnek, hogy felfedezzék az első fejeket.
Magyarországon a kucsmagomba elsősorban a lombos erdőkben növekszik, de megtalálható réteken, patakparton, sőt, akár a kertekben is. Nagyon figyelmesnek kell azonban lennünk, sárgásbarna színével tökéletesen megbújik az avarban.
A kucsmagombaváltozatos módon felhasználható, fontos azonban, hogy minden esetben legalább húszperces hőkezelésnek vessük alá fogyasztás előtt. Ez azt is jelenti, hogy friss salátába nem fogyasztható, gombapörköltnek vagy vegán gombafasírtnak azonban elképesztően finom lesz.
A közösségi médiában kutakodva is találhatunk remek tippeket a felhasználására. Halmai László – ahogyan azt a Facebook-bejegyzésében is megosztotta – vajon párolta meg némi fokhagyma és a mellette nővő turbolya kíséretében a kucsmagombát, hogy aztán pirítósra kenve fogyassza el.
A budapesti Trattoria Pomo d’Oro-ban pedig tavaly a kucsmagomba mellé tengeri vörös márna filé és lila burgonya került, hogy így alkossanak egy ellenállhatatlan olaszos fogást.
A kucsmagomba mellett a medvehagymának is most van a szezonja. A Lelépő ebben a cikkében tuti biztos lelőhelyeket gyűjtött össze.
Lelépő.hu,
fotók: Borsi Anikó, Halmai László és Trattoria Pomo d’Oro

hírek ebből a rovatból

Nem meglepő: idén drágább lesz a fenyőfa is

nyugdijaspeti

Esős lesz a hétvége, de fázni nem fogunk

nyugdijaspeti

84 éves lenne Sinkó László, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja

nyugdijaspeti