Image default

Először adják ki lemezen ezt a két legendás koncertet – Te ott voltál valamelyiken?

A magyar rock történetének két legendás koncertfelvételét jelenteti meg vinylen a Moiras Records. A Piramis 1979-es ifiparkos fellépése végre teljes hosszában lesz elérhető, a Hungaria 1980-as bemutatkozó élő műsora pedig először kerül kiadásra.

Made in Hungaria

A Hungaria most megjelenő, Rock and Roll Koncert az Ifiparkban című lemeze azt a pillanatot örökíti meg, amikor a zenekar első alkalommal játszotta el közönség előtt saját, magyar nyelvű rock and roll számait. Ezek stúdióváltozata került aztán a Rock and Roll Party című, 1980-ban megjelent albumra, amely magyar rekordot jelentő 650 ezer példányban kelt el.

Fenyő Miklós 1968-ban alapította a Hungariát, amely kezdetben beat-, majd dallamos rockzenével ért el sikereket. Az együttes a hetvenes évek végére kisebb válságba került, hosszú évekig nem kapott lehetőséget nagylemez készítésére, ezért a zenekarvezető 1980 elején új felállás és koncepció mellett döntött: a csapat az ötvenes évek rock and rolljához nyúlt vissza.

Fortepan – Urbán Tamás

A Hungaria 1980 márciusában mutatta be a régi idők klasszikus slágereit felvonultató műsorát, a zenekarban Fenyő Miklós (ének, zongora), Dolly (ének), Novai Gábor (basszusgitár, ének), Kékes Zoltán (gitár, ének), Fekete Gyula (szaxofon, ritmusgitár, ének), Szikora Róbert (dob, ének) szerepelt. Fenyő és Novai a lemezkiadás reményében elment tárgyalni a Hanglemezgyárba – Erdős Péter távollétében Wilpert Imrével -, ahol Novai azt mondta, már megírtak egy teljes lemezanyagot, így ígéretet kaptak egy album elkészítésére.

Felmerült, hogy ez a lemez a Hungaria május 24-i ifiparkos koncertje is lehetne – egy hetük volt megírni a még nem létező dalokat…

A koncert napja egyben a Pesti Műsor magazin tehetségkutató versenyének döntője volt a Budai Ifjúság Parkban, e rendezvényt zárta a Hungaria meglepetés-koncertje. Eredetileg csak feldolgozásokat játszottak volna, ám erre az alkalomra kénytelenek voltak saját számokat írni. A koncert lehengerelte a közönséget, és bár a felvétel végül nem jelent meg, az akkor először elhangzó Hungaria-dalokat nem sokkal később stúdiókörülmények között rögzítették – ez lett az elképesztően sikeres Rock and Roll Party című LP.

Olyan számok is a lemezen lesznek, amik eddig nem jelentek meg

A most megjelenő Rock and Roll Koncert az Ifiparkban-on hallható a Dzsungel rock; a Micsoda buli!; a Meghalok, hogyha rám nézel; a Csókkirály; a Casino Twist; és a Rock and Roll Party korai élő változata, akárcsak számos rock and roll klasszikus, köztük néhány olyan is – a Good Golly Miss Molly, a Lucille, a Let’s Limbo Some More és a Johnny B. Goode -, amely a stúdiólemezen nem hallható. A hanglemez ráadás száma egy dobozban maradt, elfelejtett felvétel 1980-ból, a Csak egy lépés, Novai és Fenyő szerzeménye.

A lemez megjelenése illeszkedik a Hungaria június 1-jei koncertjéhez: a zenekarból Fenyő Miklós, Novai Gábor, Dolly és Szikora Róbert egy utolsó alkalomra újra együtt áll színpadra a Puskás Ferenc Arénában. Kékes Zoltán 2017-ben, Fekete Gyula 2019-ben hunyt el.

Az a legendás Piaramis koncert

Szintén a Moiras Records kiadásában ősszel jelenik meg a Piramis együttes A nagy buli című koncertlemezének kibővített, csaknem teljes hanganyaga, dupla albumon, Piramis 1979. IX. 23. BIP címmel.

A Budai Ifjúsági Parkban rögzített felvétel a korábbi megjelenéshez képest hét dallal egészül ki, rákerült a két korongra az Égni kell annak, aki gyújtani akar; a Túl nagyra nőttél; A fénylő piramisok árnyékában; A dal; a Gyere közelebb; a Másnap olyan hatalmas lett a világ; valamint (töredékesen) a Kóbor angyal is.

A Piramis a hetvenes évek második felében a legnépszerűbb hazai hard rock zenekar volt, amelyhez olyan slágerek fűződtek, mint A becsület, a Szabadnak születtem, az Őszintén akarok élni vagy az Ajándék. Az együttesben Révész Sándor énekes, Závodi János gitáros, Som Lajos basszusgitáros, Gallai Péter billentyűs és Köves Miklós dobos szerepelt.

Fortepan – Urbán Tamás

Az óriási sikert aratott koncertlemezen csak az elhangzott dalok fele volt rajta. A csaknem teljes anyag Som Lajos alternatív hangfelvételének köszönhetően maradt meg, és most először lesz hallható vágatlanul, technikailag korszerűsített, feljavított minőségben, dupla vinyl LP formátumra optimalizálva.

A Piramis klasszikus felállása Révész Sándor 1981-es kilépésével szűnt meg, az énekes szólóban is sikeres lett. A csapat 1992-ben és 2006-ban is visszatért néhány nagy koncertre, majd 2009-tól újra rendszeresen fellép; az eredeti tagok közül napjainkra Závodi János és Köves Miklós maradt. Som Lajos 2017-ben, Gallai Péter 2019-ben hunyt el.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Teltház fogadta a Harvardon a Semmelweis c. filmet

nyugdijaspeti

Negyven év után rendeznek újra nemzetközi pályakerékpáros versenyt Magyarországon

nyugdijaspeti

Sír a telefon – 86 éves lenne Koós János

nyugdijaspeti