Image default

8 meglepő felhasználási módja a kávézaccnak, te mennyit ismersz belőle?

A kávéfogyasztás sokunk számára a reggeli rutin része. Egy kutatóintézet által gyűjtött statisztikák szerint négy felnőtt közül három, naponta három kávét iszik, és körülbelül kétharmaduk otthon főzi. Ennek következtében sok kávézacc keletkezik, aminek nagy része a szemétben végzi. Pedig a reggeli kávé élénkítő hatásán túlmenően, számos módja van a használt kávézacc újrahasznosításának is. Mielőtt tehát kidobnád őket, adj egy esélyt, hogy meggyőzzünk arról, miért érdemes megtartanod őket.

A kávéban található savas tulajdonságok, vitaminok, antioxidánsok, koffein és gyulladáscsökkentő tulajdonságok között érthető, hogy az ital rengeteg jót tehet a szervezetednek – persze, ha megfelelő módon fogyasztod; valószínűleg mindannyian tapasztaltunk már extrém koffeines idegességet és mellékhatásokat. De talán meglepő lesz, hogy mi mindenre képes még a kávé.

1. Csökkentsd a szagot a hűtőszekrényben a kávézaccal

A furcsa szagú hűtőszekrények nem újdonság – a legjobb konyhákban is előfordul. A jó hír az, hogy ezt a kellemetlen helyzetet nedves, használt kávézaccal semlegesítheted. A kávéban található nitrogén miatt a használt kávézacc valóban segíthet semlegesíteni a szagokat. A kávé nitrogénből álló koffeinben gazdag, a nitrogén természetes erősítőként hat a szén adszorpciós folyamatára, amely a szén segítségével távolítja el a ként, amely gyakran felelős a kellemetlen szagokért. Ez kicsit bonyolultnak hangzik, de működik.

Ahhoz, hogy a kávézaccot a hűtőszekrényben lévő kellemetlen szagok megszüntetésére használd, először szárítsd ki, majd tedd egy nyitott edénybe, és tedd a hűtőszekrény polcára. Ne feledd azonban, hogy az olyan természetes szagtalanítók, mint a kávézacc vagy az ecet, eleve erős szagúak, így ezeket csak a szükséges ideig használd, mert átveszik a hűtődben az uralmat.

2. A kávézacc minimálisra csökkentheti a fokhagyma vagy a hagyma szagát a kezünkön

A fokhagyma vagy hagyma főzés közbeni szagának megszüntetéséhez egyszerűen fogjon egy marék kávézaccot – friss vagy használt is elegendő -, és masszírozza be vele a kezét, különös figyelmet fordítva azokra a területekre, amelyek az ételhez értek, például az ujjakra és a körmök alá. Miután egy jó percig rajta volt, öblítsd le vízzel, majd szappannal, hogy teljesen megszabadulj a szagtól. Ez a trükk annyira praktikus, hogy érdemes a mosogató mellett hagyni egy tartalék tartály kávézaccot, hogy könnyen elérhető legyen, amikor elkezded a hagymapucolást.

3. Tisztítsd meg az edényeidet kávézaccal

Ha egy környezetbarát módszerrel szeretnéd lesikálni az edényeidről a rászáradt maradékot, próbáld ki a kávézaccot. Természetes súroló textúrája miatt jól működik súrolásra, különösen az öntöttvas serpenyők esetében. Használhatod csak a kávézaccot, vagy keverheted egy kis mosogatószeres vízzel is a súroláshoz. Ez a trükk azonban nem minden edénynél és serpenyőnél működik – ha kerámiáról van szó, megkarcolhatja a felületét. Míg a textúra nagy szerepet játszik abban, hogy mennyire hatékony a kávés súrolószer, a kávéban lévő sav is hozzásegít a tisztításhoz. A kávé meglehetősen savas, és minél finomabb az őrlemény, annál több sav lehet egy csésze főzött kávéban. Ezt szem előtt tartva, ha nagyon apróra darált kávézaccot használsz, a megnövekedett sav még inkább segíthet a tisztításban.

4. Szagtalanítsd cipődet kávézaccal

Elkerülheted a furcsa szagokkal járó kellemetlenségeket, ha friss kávézaccot szórsz a cipődbe, ami természetes és hatékony módja a szagok felszívásának. A cipők hajlamosak különösen szagossá válni az izzadságból származó baktériumok és nedvesség felhalmozódása miatt, amelyek kellemetlen szagokat okoznak, ráadásul még jóval az izzadtság eltűnése után is megmaradnak. Egy tudományos kísérlet szerint a kávézacc képes elég sok vizet magába szívni, ami arra utal, hogy hatékonyan megszabadul a cipőben lévő nedvességtől is. Amellett, hogy a kávézacc porózus jellege lehetővé teszi, hogy apró szivacsként viselkedjen, a kávé nitrogént is tartalmaz, ami szerves szagtalanító.

Ez az eljárás nem működik nedves kávézaccal, mint néhány más megoldás; így teljesen száraz kávézaccott kell használnod hozzá. Tölts meg egy zoknit vagy kis tasakokat (akár nejlonharisnyából vagy kávéfilterekből rögtönzötteket) a kávézaccal, és éjszakára tedd a cipődbe. Így nem csak szagtalan lesz a cipő, de mindezt környezetbarát módon, drága vegyszerek használata nélkül tetted.

5. A kávézacc húspácként vagy pácként működik

Akár húspuhítóként vagy pácként használjuk, a kávé savassága és összetett ízprofilja segíthet feldobni a húsrecepteket. Ami azt illeti, hogy milyen kávét válasszon, minden a pörköléstől függ. Ha még kezdő vagy a kávébabok széles világában, segít, ha ismersz néhány alapdolgot: A sötét pörkölésű kávé általában kesernyésebb ízű és kevésbé savas, míg a világos pörkölésű nemcsak savasabb, de általában több koffeint is tartalmaz. Míg a koffeintartalom nem számít a húsok pácolásánál vagy puhításánál, a savasság létfontosságú. A savas folyadékok vagy ételek segíthetnek lebontani a hús kötőszövetét, így egy erősen savas kávé használata biztosan jól fog működni puhítószerként, különösen az olyan kemény húsdaraboknál, mint a szegy, a sült kacsa vagy a steak.

A kávé egyedi ízt is adhat, ha bedörzsölésként vagy pácként használják. Más kiegészítő fűszerekkel és gyógynövényekkel kombinálva a kávé gazdag, füstös és enyhén kesernyés ízt ad. A kávés bedörzsöléseket gyakran alkalmazzák a húsoknál sütés előtt, ami finom kérget képezhet, miközben a hús a grillen sül, vagy a sütőben sül. Ha kávéalapú pácot használunk, vagy a kávét közvetlenül bedörzsölésként alkalmazzuk, a hús rostjai is elkezdenek puhulni, ami zsengébb és ízletesebb végeredményt eredményez.

6. Javítsd ki a fa bútorokon lévő karcolásokat kávézaccal

Talán meglepőnek tűnhet, hogy ugyanaz az ital, amely foltokat képes előidézni, a bútoraidat is helyrehozhatja, különösen, ha azok fából készültek. Valóban, a kávézacc némi csodát tehet a karcolásokkal, ügyesen elrejtve a sérült részeket. A karcolások elrejtéséhez a száraz kávézaccot (akár frisset, akár használtat), étolajjal összekeverve készíts pasztát. Óvatosan vidd fel a krémszerű anyagot a karcolásokra, ügyelve arra, hogy teljesen befedje azokat, és hagyd hatni legalább 15 percig. Az idő letelte után fogj egy puha ruhát, és óvatosan dörzsölgesd a területet, amíg a paszta teljesen el nem tűnik, és bele nem olvad a fába.

Egy másik trükk az, hogy a karcolások elfedésére egy kávézacc keverékét keverd össze 1/4 csésze meleg vízzel és ecettel. Egy rongy segítségével vidd fel a bútorra, miután a keveréket körülbelül egy órán át hagytad ázni.

Fontos szem előtt tartani, hogy bár a kávézacc biztosan segíthet, nem biztos, hogy teljesen megszünteti a mély vagy súlyos sérüléseket. Mielőtt kávézaccot alkalmaznád bármilyen bútoron, bölcs dolog egy kis, nem feltűnő területen tesztet végezni.

7. A kávézacc rovarriasztó lehet az udvaron

Mind a kávézacc elégetése füstölőként, mind a nedves kávézacc elszórása a kertben szerves módja annak, hogy segítsen elűzni a szúnyogokat és más rovarokat a gyepről. Az erős illat, a szín és a kávé összetevői között a kávé tisztességes repellensként hat. A Parasites & Vectors című szaklapban megjelent tanulmány szerint a kávé olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek nem vonzóak a szúnyogok és legyek számára, ráadásul a koffein potenciálisan gátolja a pókok hálószövő képességét.

Sajnos a szúnyogokat a verejtékünk és a kilélegzett szén-dioxid is vonzza, így ez nem egy bombabiztos módszer a bosszantó rovarok ellen.

Annak ellenére, hogy tisztában vagyunk vele, hogy egyes szúnyogok makacsok maradhatnak, úgy gondoljuk, hogy egy próbát megér. A kávézaccot elég egyszerű elégetni; csak arra kell ügyelni, hogy hőálló edényt – például valami fémet vagy kerámiát – használjunk, amelybe a kávézaccot beletesszük, mielőtt meggyújtjuk. Ha nincs kedved a tűzzel játszani, nedves kávézaccot is szórhat a növények töve köré vagy olyan területekre, ahol el akarja űzni a rovarokat.

8. Használj kávézaccot trágyaként vagy komposztként a kertben

A kávézacc értékes előnyöket kínál a kerted számára, mivel segít szabályozni a talaj savasságát, miközben trágyaként ható tápanyagokat is tartalmaz. Ha mértékkel használod, pozitívan befolyásolhatja a növények növekedését, de ha túl sokat használsz belőle, akkor a koffeintúladagolás jóvoltából kárt is okozhat a kertedben. Egyes tanulmányok szerint a koffein bizonyítottan gátolja a gyökerek növekedését, ezért vigyázz, hogy ne vidd túlzásba.

Ha helyesen használjuk, ami azt jelenti, hogy a nedves kávézaccot csak azokra a területekre kell szórni, amelyekre hatást szeretnénk gyakorolni, a kávézacc enyhe savassága ideális a savakat kedvelő növények, például a paradicsom, a begónia, a rododendron és az azálea számára, mivel segít fenntartani a talaj optimális pH-egyensúlyát. Ezenkívül kiváló nitrogén-, foszfor- és káliumforrás, amelyek mindegyike alapvető makrotápanyagnak számít a talaj egészségének előmozdítása szempontjából.

A Wyomingi Egyetem szerint “2 térfogatszázalék nitrogént, 0,06 térfogatszázalék foszfort és 0,6 térfogatszázalék káliumot tartalmaznak”. Ezek a tápanyagok bomlásuk során fokozatosan felszabadulnak a talajba, és lassan felszabaduló szerves trágyaként hatnak a különböző növények, különösen a nitrogénigényes fajok, például a kukorica, a paradicsom, a saláta, a spenót és a napraforgó számára.

További praktikákért nézd meg a Spóroló rovatunkat is!

DailyMeal nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Szeles, viharos idő várható szombatra, de legalább fázni nem fogunk

nyugdijaspeti

30 év szolgálat után így vonult nyugdíjaba a tatabányai mentős

nyugdijaspeti

Londonban is bemutatták a Petőfiről szóló filmet

nyugdijaspeti