Image default

Lehet, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt, hogy ne legyen nagy baj

A nyugdíjreform várhatóan 2025-ben lépne életbe, de az ezt megalapozó nemzetközi tanulmányt már az idén év végéig elkészítenék. Vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelését, mert egyre többen vonulnának vissza a munkából. Egy reformjavaslat tartalmazza ezeket, amelyet a kormány az unió felé terjesztett. – írja a napi.hu.

A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra, miközben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni. Ennek az az oka, hogy a nyugdíjmegállapítás során mindig az előző év átlagkereseti szintjéhez kell igazítani a nyugdíjakat – mondta az ATV-nek Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha az előző éveket felszorozzuk ezekkel az értékkövetési szorzókkal, ezek egyre magasabbak, hiszen

emelkedett az utóbbi években a nemzetgazdasági nettó átlagkereset, emiatt az újonnan megállapított nyugdíjak sokkal magasabbak, mint a régebben megállapítottak.

A kormány reformjavaslata szerint az intézkedések tervezésénél vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelésének lehetőségét is, hiszen a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan emelkednek.

További híreink a nyugdíjakkal kapcsolatban ebben a rovatunkban találhatóak.

Napi.hu nyomán 

hírek ebből a rovatból

93 évesen ugrott ejtőernyővel először, azóta sárkányrepül és búvárkodik az Acélnagymama

nyugdijaspeti

Öregedést gátló gyógynövények – Hogyan tudjuk lassítani az öregedést?

nyugdijaspeti

Így vásárolhatsz olcsóbban a Penny-ben

nyugdijaspeti