Image default

Lehet, hogy emelni kell a nyugdíjkorhatárt, hogy ne legyen nagy baj

A nyugdíjreform várhatóan 2025-ben lépne életbe, de az ezt megalapozó nemzetközi tanulmányt már az idén év végéig elkészítenék. Vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelését, mert egyre többen vonulnának vissza a munkából. Egy reformjavaslat tartalmazza ezeket, amelyet a kormány az unió felé terjesztett. – írja a napi.hu.

A januári 15 százalékos emelés után már 35 ezren jogosultak havi félmillió forintot meghaladó ellátásra, miközben még mindig 23 ezer nyugdíjas próbál havi 40 ezer forintnál kisebb összegből túlélni. Ennek az az oka, hogy a nyugdíjmegállapítás során mindig az előző év átlagkereseti szintjéhez kell igazítani a nyugdíjakat – mondta az ATV-nek Farkas András nyugdíjszakértő.

Ha az előző éveket felszorozzuk ezekkel az értékkövetési szorzókkal, ezek egyre magasabbak, hiszen

emelkedett az utóbbi években a nemzetgazdasági nettó átlagkereset, emiatt az újonnan megállapított nyugdíjak sokkal magasabbak, mint a régebben megállapítottak.

A kormány reformjavaslata szerint az intézkedések tervezésénél vizsgálni kell a nyugdíjkorhatár további emelésének lehetőségét is, hiszen a 2030-as évek közepén a GDP-arányos kiadások várhatóan emelkednek.

További híreink a nyugdíjakkal kapcsolatban ebben a rovatunkban találhatóak.

Napi.hu nyomán 

hírek ebből a rovatból

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

nyugdijaspeti

Vasárnap Oscar-díjátadó – magyar produkcióért is izgulhatunk

nyugdijaspeti

Ilyen idő lehet szilveszterkor

nyugdijaspeti