Image default

Olaszországban össze fog omlani a nyugdíjrendszer?

Semmilyen nyugdíjrendszer nem fenntartható Olaszország jelenlegi demográfiai helyzetében – hangoztatta Giancarlo Giorgetti, a jobboldali olasz kormány gazdasági minisztere a Meeting Rimini találkozón.

Giorgetti kifejtette, az ország gazdasági jövője nem kizárólag a sokat szorgalmazott környezetvédelemi fenntarthatóságtól függ, hanem legalább ugyanakkora mértékben attól is, hogy sikerül-e folytonosságot biztosítani a generációk között.

“A születések rohamos csökkenése alapvető problémát jelent, és nem létezik semmilyen nyugdíjreform vagy társadalombiztosítási intézkedés, amely közép- vagy hosszú távon megvalósítható lehet a jelenlegi demográfiai adatokkal” – hangoztatta Giorgetti, a Liga politikusa.

A pénzügyi és gazdasági tárcáért felelős miniszter a Riminiben zajló katolikus találkozón szólalt fel egy héttel az idei költségvetés első vázlatának bemutatása előtt, amely a tavaly októberben megalakult Meloni-kormány első államháztartási csomagja lesz.

A jobboldali kormány családügyi minisztériumot is létrehozott, amelynek egyik feladata a népességcsökkenés megállítása.

Az ország 1861-es egyesítése óta regisztrált számok alapján tavaly először négyszázezer alá csökkent a születések száma, miközben 700 ezren hunytak el.

Az olaszok 57,4 százalékának van legalább egy gyermeke. A kormány célja, hogy 2033-ra évi 500 ezerre emelje a születések számát.

Olaszországról EBBEN a cikkünkben, míg a nyugdíjakkal kapcsolatos hírekről ITT írtunk.

MTI nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Kiderült mennyibe kerül egyetlen ásványvíz a Szent István-napi rendezvényeken

nyugdijaspeti

Nagyszülők világnapja – de mikor ünnepeljük pontosan a nagyszülőket?

nyugdijaspeti

Csütörtökön viharos szél lesz – kiadták a figyelmeztetést

nyugdijaspeti