Image default

Újra itt az óraátállítás – egy órával többet alhatunk?

Pár nap múlva, október 29-én óraátállítás. Az utóbbi években minden ősszel és tavasszal téma az óraátállítás eltörlése, már az EU-ban is többször terítéken volt, de más, fontosabb helyzetek folyamatosan tovább tolták a kérdést.

Már néhány nap van az őszi óraátállításig, ami tehát azt jelenti, hogy

október 29-én hajnali 3-kor hajnali 2-re kell visszaállítani az órát.

Évek óta téma, hogy mikor kerül megszüntetésre az óraátállítás intézménye, illetve emellett az is, hogy melyik időszámítás maradjon.

A covidjárvány előtt eredetileg az uniós tagállamok 2021-ig kaptak időt arra, hogy döntsenek arról, téli vagy nyári időszámítást fognak-e használni a jövőben, ha eltörölték az óraátállítást, de a már említett pandémia miatt tovább húzódott a helyzet, így a határidőt kitolták 2024-ig. Azóta pedig az időközben kitört orosz–ukrán háború ismét a határidő eltolása felé irányította a helyzetet.

A legjobb tudomásunk szerint legkorábban 2025-ben van kilátás a következő elnökség ideje alatt, hogy erről a témáról döntsenek az EU-ban.

Kell nekünk az óraátállítás?

A Pénzcentrum egy nagyon sokrétű kutatást végzett az óraátállítással kapcsolatban. Igyekeztek a lehető legjobban lefedni a témakört. Az eredeti kutatás ITT található.

Azt illetően, hogy szükség van-e erre, elég erős konszenzus látható. A válaszadók közel 70%-a szerint már el kellett volna törölni, és 18%-a szerint minél előbb el kéne.

Tehát a kitöltők nagyjából 88%-a már megvált volna ettől.

Magyar Hírlap és Pénzcentrum nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Olyan akciót hirdetett a Lidl, hogy mi is meglepődtünk

nyugdijaspeti

Ha a Coop-ban vettél mézes puszedlit, lehet, hogy vissza kell vinned

nyugdijaspeti

Krausz Ferenc útja Mórról Stockholmig – exkluzív interjú az M5-ön

nyugdijaspeti