Image default

Leporolva, restaurálva: Öveges professzor legkedvesebb kísérletei

Ki volt ez az átütő lelkesedésű, Einstein-frizurájú, szódásüveg szemüvegű kisöreg, aki minden vackot felhasznál a háztartásból, csak hogy megértesse velünk a fizika törvényszerűségeit?

Kevesen tudják, hogy Öveges József professzor, aki a Zala megyei Pákáról származott egy nemzedékek óta tanító családból, szerzetes pap volt, méghozzá piarista. Kecskeméten érettségizett, majd Budapesten szerzett matematika-fizika szakos tanári diplomát.

Első könyvét tatai tanítóskodása alatt írta Időjóslás és időmeghatározás címmel, emellett sokan látták őt a befagyott Öreg-tó jegén reverendában korcsolyázni. 1945 után a Közgazdasági Tudományegyetemen, majd a Budapesti Pedagógiai főiskolán tanított és közben sorra írta a könyveket, amelyek mind-mind a természet, azaz a fizika jelenségeit magyarázták egyszerű, ízes magyar nyelven, irtózva kerülve az áltudományoskodást.

Első előadását 1946-ban mondta mikrofonba az atombombáról. Innentől, a rádió és televízió előadójaként lett a nézők kedvence. Bő tizenkét éven át, több mint 250 előadáson keresztül tanított.

Gyereknyelvre fordította a tudományt, így oltotta milliók szívébe a fizika szeretetét.

És a nézők tátott szájjal hallgatták, mert megmutatta azt, amiben egész életében hitt, hogy a fizika egy csoda.

Kossuth-díjas Öveges professzor

A Kossuth-díj összegéből egy kis budai lakást vett. Azt beszélik, mindenki tudta, melyik sötétben is világító ablak az övé, mert már hajnali négykor talpon volt, tanulmányokat, könyvet írt, vagy éppen kísérletezett.

Öveges József Kossuth-díjas fizikus otthonában (MTI Fotó: Zinner Erzsébet)

Nyolcvanon túl is tele volt tervekkel. Épp egy rádióműsoron dolgozott, amikor agyvérzést kapott, amelynek következtében pár nappal később örökre elaludt.

Újra nézhetjük a kísérleteit!

Október 14-től hetente, szombat délutánonként nézhetjük az M5-ön a kísérletező fizikaoktatás fáradhatatlan népszerűsítője, Öveges József Kossuth-díjas fizikaprofesszor lebilincselő magyarázatait felújított képpel és hanggal.

M5 – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

82 éves lett Tordai Teri!

nyugdijaspeti

Ismét bebizonyosodott, hogy a magyar fűszerpaprikák a legjobbak a világon – Hatalmas gasztronómiai elismerést zsebeltek be

nyugdijaspeti

Rekordáron kelt el Rippl-Rónai Kalitkás nőjének első változata

nyugdijaspeti