Image default

Horváth Ilona még vendégségbe is főzni ment

“Horváth Ilona szakácskönyveinek újrakiadása megőrizve azokat az erényeit, amelyek eddig is kedveltté tették a kezdő és gyakorlott háziasszonyok kötében a korszerű, egészségesebb táplálkozás kívánalmainak megfelelő tájékoztatással is segíti az olvasót.

Ismerteti a legújabb konyhatechnikai eljárásokat, az újfajta főzőedények használatát, a konzerv- és mirelitkésíztmények, a félkész ételek, porok, ízesítők felhasználását és előnyeit. Az előkészítő eljárások ismertetése mellett sok jó tanácsot ad a korszerű otthoni és szabadban való vendéglátás változatpssá tételére.” Ezt az ismertetőt 1984-ben vetették Horváth Ilona Szakácskönyvének borítójára. Ez akkor már a tizenharmadik kiadás volt.

Ki volt Horváth Ilona?

Minden idők legnépszerűbb magyar szakácskönyvének szerzője Erdélyben, Brassóban született, 1906-ban. Egyszerű, kedves és szerény ember volt, aki ismerte, szeretettel beszélt róla. Nagyszebenben szerzett magyar-történelem szakos tanítói diplomát, melyet Temesváron gazdasági tárgyak oktatására jogosító diplomával egészített ki.
Horváth Ilona (hátul középen). Archív fotó: Pacsai Norbert – forrás: egy.hu
Kezdetben Csíksomlyón és Csíkszeredán tanított, majd a második világháború viszontagságos éveit követően búcsút vett a szülőföldtől, és Törökszentmiklóson telepedett le.
Előbb a Gazdasági Iskola igazgatója lett (1945-49), majd 1952-től kezdődően 15 éven át töltötte be a Bercsényi Miklós Gimnázium leánykollégiumának igazgatói tisztségét, miközben főzést és háztartási ismereteket oktatott. Ebben az időben írta meg híres Szakácskönyvét, melynek első kiadása 1955-ben jelent meg.
ADT Arcanum / Új Néplap, 1991. december 24.

Arra a kérdésre, hogy

mi lehetett a titka Horváth Ilona szakácskönyvének?

Az unokaöccse Pacsai Norbert az egy.hu-nak így felelt: “Szerintem az, hogy egyszerű. Nincsenek benne nagy bravúrok. Egy kezdő háziasszony is el tudja készíteni bármelyik receptet. Tele van hasznos és alapvető információkkal, tanácsokkal, ezért a hétköznapi emberek színvonalas étkezéséhez kiváló kézikönyvet jelent.

Ott lapul a mai napig szinte minden háziasszony konyhaszekrényének fiókjában.”

Az unokaöccs így emlékezett a családi eseményekre: “Amikor megérkezett hozzánk karácsonyra, mindig két bőrönddel jött, de a másodikban már nem receptek lapultak, hanem a befőttek, kompótok, alapanyagok és minden egyéb, ami az ünnepi terülj-terülj asztalkámra kerülhetett. Ugyanígy érkezett a családi születésnapokra, névnapokra, amikor másik testvérénél vendégeskedett. Vitte az alapanyagokat, sütött-főzött, és készítette a több fogásos menüt.”

Nem tudni hányszor adták ki a Szakácskönyvet

Lehetetlen megmondani, hogy eddig hány kiadást ért meg ez a rendkívül közkedvelt könyv, mert az újabb kötetekben a kiadók már nem jelölték a kiadások számát. Egyes vélemények szerint a szakácskönyve több mint húsz kiadásban jelent meg eddig. Ilonka 1969-ben, 63 évesen tért örök nyugalomra.
Horváth Ilona lényegesen több receptet ismert, mint amennyi a könyveiben megjelent. Csak olyat szerkesztett be a szakácskönyvébe, melyet maga is kipróbált. Krasznán kezdte a receptek gyűjtését, és akárhová ment, mindenütt ez érdekelte.

2016-ban már Horváth Ilona szakácskönyve a magyar gasztronómia alapművévé vált. Generációk tanultak belőle sütni-főzni, s egy időben szinte minden háztartásban fellelhető volt egy-egy féltve őrzött példánya.

Érdekességek

Híres szakácskönyve először 1955-ben jelent meg “Szakácskönyv: Háztartási tanácsadó” címmel, a Magyar Nők Demokratikus Szövetsége kiadásában. Vékony, 125 oldalas könyvecske volt. A következő évben már kibővített kiadása jelent meg átszerkesztett tanácsadóval és sokkal több recepttel, 294 oldalon. Ez a kiadás volt az alapja a további kiadásoknak. F. Nagy Angéla neve az 1967-es bővített, átdolgozott kiadásban bukkant fel, mint a bevezető részek írójáé. Az 1973-ban megjelent 7. kiadásban szerepel először: “A könyvet kiegészítette és átdolgozta F. Nagy Angéla”.

Érdekesség, hogy 1956-ban a kibővített könyv puha fedeles változatban is megjelent a Vezérfonal gazdaasszonykörök számára sorozatban.

Nyugdíjasbarát

 

hírek ebből a rovatból

Alig három hétig látható már csak a népszerű kiállítás

nyugdijaspeti

Szomorú idő lesz hétvégén, ráadásul még esni is fog

nyugdijaspeti

Előbb ehetünk spárgát, mint gondoltuk volna

nyugdijaspeti