Image default

Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona

Nyolcvan év után jogos tulajdonosa kezébe került egy, a második világháborúban írt szerelmeslevél. Hosszú évek kutatómunkájának köszönhetően a Magyar Honvédség tartalékos katonája megtalálta a néhai szerelmespár leszármazottját és szeptember 6-án átadta neki az 1943-ban íródott levelet, amely ezáltal a családi történelmüket, örökségüket gazdagítja.

Bodnár Gyula őrvezető nehéz időkben, 1943. november 7-én adott fel egy reményteli szerelmeslevelet kedvesének Kassán. Azt nem tudni, hogy a címzett megkapta-e valaha. Évtizedekkel később az alakulatunk miskolci toborzóirodáján szolgálatot teljesítő Bukta László tartalékos zászlós egy antikváriumban lelt rá az érzelmes sorokra.

A hadisírok felkutatásával és a hősi emlékművek nyilvántartásával foglalkozó Bukta László zászlós körülbelül tíz évvel ezelőtt bukkant rá egy könyvben az 1943-ban íródott levélre. A szép sorok felkeltették érdeklődését, így meg is vette a könyvet – abban a levéllel –, majd nyomozásba kezdett, hogy felderítse a szerelmes sorok történetét.

Bodnár Gyula őrvezető Kassán teljesített szolgálatot, a helyi gépkocsizó könnyűtüzér osztály, első üteg katonájaként. A levelet 1943-ban a kassai laktanyában írta meg az akkor 22 éves őrvezető az ő „Marikájának”. Szerelmi vallomásában reményeit taglalta arról, hogy a háború után össze tudnak majd házasodni.

A levelet Aszalóra címezték. A miskolci toborzóiroda katonája a helyi anyakönyvvezető segítségével kiderítette, hogy

mindketten túlélték a háborút, azonban a férfi hadifogságba került.

Szerelme, Marika eközben több mint 5 évig várt rá, végül 1951 áprilisában össze tudtak házasodni. A világháborút majd a hadifogságot is túlélő Gyula bácsi 1984-ben hunyt el és nem sokkal később szerelme a sírba is követte őt. Házasságukból két gyermekük született, közülük a fiatalabb Busku Jánosné Bodnár Anna Mária ma is gyógyszerészként dolgozik Miskolcon.

A helyi toborzó iroda katonájának azt nem sikerült kiderítenie, hogy a Mezőkövesd és Aszaló közötti körülbelül hetven kilométert, hogyan tette meg a levél és milyen körülmények között került a könyvbe.

Emellett az sem derült ki, hogy a címzett, Marika megkapta-e a levelet.

 

Célba ér a szerelmeslevél

A néhai Bodnár házaspár erős szerelmét igazoló levél nyolcvan évvel később, 2023. szeptember 6-án viszont eljutott a „címre”. A miskolci toborzóirodában Busku Jánosné Bodnár Anna azt mondta családja ezzel a levéllel korábban nem találkozott. Mindössze néhány tábori levelezőlap és képeslap maradt fenn eddig édesapja háborúbeli írásaiból.

Bukta László tartalékos zászlósnak köszönhetően mostantól a néhai Bodnár Gyula őrvezető leszármazottai őrzik tovább a nehéz időkben, de a boldogság reményében megírt szerelmes sorokat, mint családi örökségük egy gyönyörű darabját.

MH Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ma lenne 75 éves a Grease Sandy-je, Olivia Newton-John – néhány érdekesség a filmről

nyugdijaspeti

A nyugdíjas tanárnő kifestett egy egész lépcsőházat +fotók

nyugdijaspeti

Így tudunk pénzt és időt spórólni a húsvéti bevásárlás során

nyugdijaspeti