Image default

Ingyenes nézhetjük a hétvégén Balázsovits Lajos legjobb filmjeit

Csütörtöktől vasárnapig ingyenesen látható a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn! és a Fényes szelek című alkotás a Nemzeti Filmintézet internetes filmmegosztóján. A válogatással a Filmio az idén elhunyt Balázsovits Lajos, a nemzet színésze előtt tiszteleg.

1946. december 4-én született Balázsovits Lajos, Balázs Béla-díjas alkotó, színházi rendező, színigazgató, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja.

forrás: ujszo.com

A színház mellett Balázsovits Lajos pályájának meghatározó eleme volt a filmezés is: Jancsó Miklós állandó színészeként számos kultikus alkotásban, majd az 1970-es években nemzetközi filmsikerekben is szerepelt.
A Filmio kínálatában számos alkotás megtalálható életművéből, amelyek közül a Feldobott kő, a Boldog születésnapot, Marilyn!, valamint a Fényes szelek négy napig ingyen megtekinthető – közölte a Nemzeti Filmintézet csütörtökön az MTI-vel.

Ezért a filmért nyerte el Balázsovits Lajos a legjobb színész díját a Játékfilmszemlén

A Fényes szelek Jancsó Miklós allegorikus-metaforikus alkotása a forradalom lehetőségeiről, amelynek főszerepéért Balázsovits Lajos a legjobb színész díját nyerte el az 1969-es Magyar Játékfilmszemlén. Történetében a második világháború után egy csapat fiatal népi kollégista egy vidéki katolikus líceumban próbálkozik a papokat a maguk oldalára állítani.

A Feldobott kő Sára Sándor első rendezése, amelyben merészen nekimegy a hatvanas évek tabutémáinak, rávilágítva a korszak abszurditására. A film főhőse filmrendező szakra jelentkezik, de “politikai okok” miatt nem veszik fel az egyetemre. Földmérői munkát vállal, amely során megismeri a vidéki emberek küzdelmekkel teli hétköznapjait. A megrendítő élmények későbbi filmes karrierjére is hatással vannak.

A Boldog születésnapot, Marilyn! Szörény Rezső alkotása Esztergályos Cecília, Balázsovits Lajos és Bálint András főszereplésével. A vonzó külsejű, vidéki színésznő még nem adta fel álmait, hogy ő legyen a magyar Marilyn Monroe. Nagy reményekkel utazik Budapestre, amikor meghívást kap egy filmgyári próbafelvételre, az út során azonban kénytelen szembenézni saját korábbi kudarcos kapcsolataival.

Fenti filmeket a Filmio honlapon történő regisztráció után lehet ingyen megtekinteni.

„Sorolhatnám, hogy mennyi minden az én apukám az embereknek”

Balázsovits Lajos 2023. július 19-én aludt el örökre, temetésén lánya így emlékezett édesapjáról:

„Az én apukám volt az Éliás királyfi, a palacsintás király, a Kalmár tanárúr az Abigélből, a Feldobott kőből a Pásztor Balázs, a Fényes szelekből a Fekete Laci, az Őrjárat az égenből a Dávid Gyula és ő a Béla király és a Husz János a színházban. És sorolhatnám, itt állhatnánk napestig, hogy mennyi minden az én apukám az embereknek” – fogalmazott Balázsovits Edit.

MTI – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Második világháborús szerelmeslevelet juttatott vissza a néhai szerelmespár leszármazottjának egy katona

nyugdijaspeti

Ez a két évig érlelt műremek lett idén az év sajtja

nyugdijaspeti

Ma viszi a postás az előrehozott nyugdíjat!

nyugdijaspeti