Image default

Medveczky Ilona széttépte végrendelét, lehet, hogy az államra száll a vagyona?

Rengeteg barátjában csalódott Medveczky Ilona, ezért széttépte a végrendeletét. A táncművész hosszú ideje elzárkózik a nyilvánosság elől, ám dr. Karizs Tamás műsorvezetőnek megnyílt, és élete örömeiről, fájdalmairól is őszintén beszélt. Elmondta, hogy idős korára csaknem teljesen egyedül maradt – számol be a Blikk.

Azért téptem szét a sokadszorra írt végrendeletemet, mert akikben bíztam és akikről azt hittem, hogy barátok, azok a legválságosabb helyzetben hagytak cserben – mesélte Medveczky Ilona a Blikknek.

Nagyon ritkán voltam az életben beteg, de valahogy az utóbbi időben, a pandémia óta, miután mindent egyedül csináltam, halmoztam a kéz-, láb-, nyak- és gerinctöréseken át mindent.

Pechemre, mikor kapjak csőtörést? December elejétől január végéig… Hát, bizony, a házban tizenkét fok volt. A barátok megkérdezték, miben segíthetnek, de tovább nem jutottak.

Az okát pontosan tudtam, hogy azért, mert ha vízvezeték-szerelőt hoznak, nekik kellene kifizetni”

A kiszolgáltatott helyzet és a csalódás ráébresztette, hogy nagyon kevés ember van a környezetében, akikre valóban számíthat. “Én ott, akkor lehúztam a redőnyt minden értelemben és mindenki felé. Egy kezemen meg tudom számolni, kit méltatok arra, hogy egyáltalán telefonon beszéljek vele” – idézte a Blikket az Origo.

Ha nincs végrendelet és nincs örökös, kié a vagyon?

2023. július 1-jétől módosultak a Polgári törvénykönyv öröklési szabályai is.

Amennyiben az elhunyt örökhagyónak nincs örököse, a tulajdonát képező belföldi ingatlant és az abban található ingóságokat nem az állam, hanem az ingatlan fekvése szerinti települési önkormányzat örökli.

A települési önkormányzat törvényes öröklése esetén minden olyan, a hagyaték tárgyát képező ingatlanon található ingó dolognál, amelynek a tulajdonjoga nem állapítható meg, vélelmezni kell azt, hogy az örökhagyó tulajdonában állt halálakor.

Ugyanakkor ez a szabály kizárólag az ingatlanokra és az abban levő vagyontárgyakra vonatkozik, vagyis az utcán álló személyautóra, cégre vagy bankszámlára nem.

Szintén nem vonatkozik a rendelkezés a mezőgazdasági termelés célját szolgáló földekre, eszközökre, állatállományra stb., mert ezeket – más örökös hiányában – az állam örökli.

A törvényjavaslat indoklása szerint az új szabályozásnak az a célja, hogy az elhunytak ingatlanvagyonát az önkormányzatok a helyi közösségek érdekeire fordíthassák, valamint az örökséget terhelő kötelezettségek (például jelzáloghitel) teljesítése is hatékonyabb legyen.

Origo nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ezek a leggyakoribb hibák, amiket elkövetünk az almáspite sütésekor

nyugdijaspeti

Testi hibák, züllött élet, mégis korunk egyik legnagyobb költője – Így élt Ady Endre

nyugdijaspeti

Retró programok: az időutazás márpedig lehetséges

nyugdijaspeti