Image default

Mesél az asztal – Ünnepi ételek Borbás Marcsival

Idén a Budavári Palotanegyedben újjászületett Csikós udvar ad otthont adventi szabadtéri kiállításnak. Borbás Marcsi ünnepi fogásait és a Kárpát-medence magyarságának hagyományos karácsonyi ételeit a hozzájuk kapcsolódó népszokásokkal január végéig lehet megtekinteni.

Mesél az asztal szabadtéri kiállítás a Csikós udvaron a Budavári Palotanegyedben_Fotó_Várkapitányság

A Mesél az asztal című kiállítás a jeles napok szokásrendjét követő népi gasztronómiai hagyományokra épül. A családot összekovácsoló apróságok, gesztusok és természetesen az ételek is biztonságot és kiszámíthatóságot teremtettek még a legbizonytalanabb időkben is.

Borbás Marcsi fotói

Az egész éves kerti munka, a gondosan felhizlalt jószág, az összegyűjtögetett tojás, a saját kezűleg hímzett terítő mind-mind értelmet nyert és célt ért. Hiszen mindezek által és mindezekkel együtt volt egykor méltó és teljes az ünnep, melyet érdemes ma is felidéznünk. Az adventtől vízkeresztig tartó időszak ételei és tradíciói Borbás Marcsi válogatásában láthatók a kiállított fotókon. Tolmácsolásában pedig megismerhetjük az étkezéshez kapcsolódó hiedelmek, rituálék jelentőségét.

Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai, kulturális és kommunikációs vezérigazgató-helyettese_Fotó_Várkapitányság

 

Advent a Csikós udvaron

Advent időszakában a Csikós udvaron ünnepi hangulat várja a látogatókat díszes karácsonyfával, betlehemmel és barátságos hangulatú vásárral. Ahol természetesen forró italok és finom falatok is elengedhetetlenek, melyek közt a kiállításon bemutatott, különböző tájegységek több ünnepi fogása is megkóstolható.

Az újjászületett Csikós udvar nevét ifj. Vastagh György szobrászművész alkotásáról, a Lovát fékező csikós szobráról kapta. A szobor ma már ismét visszakerült eredeti helyére a helyreállított Lovarda épülete mellett.

Ladóczki Vilmos, molnárkalács sütő_Fotó_Várkapitányság

A tárlaton kiderül az is, hogy a téli ünnepkörhöz milyen rituálék tartoztak az András-napi házasságjóslástól a mákhoz köthető szerelmi jóslásokig. A fotókon pedig visszaköszönnek az olyan hagyományos karácsonyi fogások, mint az aranyló kocsonya és a töltött káposzta. Valamint a halászlé, a mézes puszedli, a rántott ponty, a rétes és a zserbó is. De az eredetileg Szilézia vidékéről származó bejgli is megjelenik, amely Magyarországon csak a 19. században terjedt el, eleinte mákos és diós patkó formában Krisztus-jelképként, illetve szerencsét is jelentve.

A hagyományos ünnepi ételek mellett olyan különlegességekkel is megismerkedhetnek az érdeklődők, mint a bujtarépa leves, a molnárkalács, vagy a mákos ferentő, mely díszes formájával a palóc lakodalmak elmaradhatatlan finomsága volt. A tablók oldalain olvasható kultúrtörténeti ismertetőkből megtudhatjuk, hogyan került a karácsonyi asztalra szőlő, dinnye és tojás. Mit rejt a tepertős pogácsa, valamint kiderül a mézes puszedli titka is.

Vinkó József, a Magyar Konyha főszerkesztője_Fotó_Várkapitányság

A tárlat során 18 darab szabadon álló, kivilágított installációban összesen 36 tablófelületen keresztül mutatjuk be az adventi gasztronómia ételeit.

A Budavári Palotanegyedben nemcsak a szabadtéri kiállítás és a karácsonyi vásár várja az érdeklődőket, hanem a Várkert Bazár ünnepi programkínálata is, melyek közt kézműves- és interaktív gyerekfoglalkozások, iparművészeti vásár, ünnepi koncertek, valamint a megújult YBL6 Művészeti Tér izgalmas kiállítása is szerepel.

Várkapitányság – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Pálinkát akart inni Tony Curtis amikor először jött Magyarországra, de nem kapott

nyugdijaspeti

Igazán megható: Webber Reqiuemjét játsza az Operettszínház november 4-én

nyugdijaspeti

Ingyenes, adventi családi programokkal vár a Nemzeti Színház

nyugdijaspeti