Image default

Békéscsaba egy teljes hétig ünnepel

Békéscsaba egy hetes rendezvénysorozattal ünnepli a magyar kultúra napját. A megyeszékhelyen már január 17-én elindulnak a programok.

Számos érdekességgel is várják a közönséget: a Békéstáji Művészeti Társaság a Csabagyöngye Kulturális Központban (CSAKK) állít ki; Megyeri-Horváth Gábor festőművész a Jaminai Közösségi Házban; a Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Technikum diákjai a megyei könyvtár főépületében.

A Lencsési Közösségi Ház ad helyet a Márvány Fotóműhely tárlatának, valamint a Csipkés hagyományok a magyar kultúrában című kiállításnak. Ugyanitt lesz január 20-án Vozár Márton Krisztián előadó, zongorista magyar szerzők műveiből összeállított ünnepi koncertje A csitári hegyek alatt… címmel január 20-án.

A 35 éves Meseházban január 25-én a Trio Squelini és Csókás Zsolt tart Jazz-csütörtököt. A Békés Megyei Könyvtár Lencsési tagintézményében pedig kortárs költők mutatkoznak be január 22-én.

A Napsugár Bábszínházban január 22. és 27. között minden nap előadják a Paprika Jancsi című kesztyűs bábos, paravános előadást a gyerekeknek.

Január 21-én lesz a CSAKK-ban a Csabagyöngye Közösségi Gála, amelyen fellép Gregor Bernadett.

A Békéscsabai Jókai Színházban január 22-én, a magyar kultúra napján ünnepi gálaműsort tartanak, amelyen átadják a Békéscsaba Kultúrájáért kitüntetéseket is.

A sztárvendég Szomor György lesz.

Gyulán Wenckheim Krisztina grófnőre emlékeznek Beszterczey Attila színművész közreműködésével január 20-án; majd a Budapesti Filharmóniai Társaság ad koncertet Dubóczky Gergely vezénylete mellett a Vigadóban.

Január 23-án a Gyulai Várszínházban Edward Albee Három magas nő című vígjátékát adja elő Hegyi Barbara, Nagy Enikő és Marjai Virág.

Orosházán a Petőfi Művelődési Központban szintén

január 23-án Elek Ferenc, Szabó Balázs és Szabó Simon előadásában dalok és dalversek hangzanak el “Radnótitól Cseh Tamáson át Pilinszkyig,

de felbukkanhat az Edda, az R-GO vagy akár a Halott Pénz is”.

Szarvas, január 20., a könyvtár régi gyűjteménye:

Ismerjük meg rejtett kincseinket! elnevezésű nyílt napot tartanak. Este a Cervinus Teátrumban a 100 éves utazás című zenés játékot adják elő.

 

Békés, a polgármesteri hivatal díszterme,  január 22-én:

A Belencéres Néptáncegyüttes ünnepi műsorával és Komlóssy Kata előadóművész Lélekemelő című előadásával köszöntik a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta január 22-én ünneplik. Ugyanis a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be Szatmárcsekén a Himnusz kéziratát.

Az eseménysorozat teljes programja a város honlapján IDE KATTINTVA érhető el.

Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Megérkeztek az ALDI üzleteibe az új, visszaváltható italospalackok – mutatjuk mire figyelj

nyugdijaspeti

5 legjobb csehszlovák sorozat, amit mindenki látott

nyugdijaspeti

Az idősebb férfiak körében körében különösen megnőtt a bőrrákos esetek száma hazánkban

nyugdijaspeti