Image default

Álmodj királylány! – A halálba kergetették a szépségkirálynőt

Hazánkban a háború előtt utoljára 1934-ben tartottak szépségkirálynő-választást. Pontosan ötven évvel később a szervezők hozzá láttak egy újabb, ahhoz hasonló verseny szervezéséhez. A verseny meghirdetésekor figyelembe kellett venni bizonyos európai ,,szabványokat”, a részvevők például csak 16 és 27 év közötti hajadonok lehettek, akiknek testmagasságuk meghaladja a 160 centimétert. A Magyar Média felhívására kétezren jelentkeztek. 1985 októberében a Budapest Kongresszusi Központban hirdették ki a végeredményt: Magyarország Szépe a 16 éves, 178 centimagas Molnár Csilla Andrea lett.

Fenti bevezető a Népszabadság 1986. júliusi lapszámában jelent meg, a szépségkirálynő halála utáa. De ne ugorjunk ennyit az időben előre. 1985. október 5-én nyerte el Molnár Csilla a Magyarország Szépe címet és a koronát. 1985-ben, fél évszázad után először rendeztek Magyarországon szépségversenyt, ahol Molnár Csilla a döntőn messze a legmagasabb pontszámmal nyert. A szépségkirálynő azonban kilenc hónappal győzelme után véget vetett életének. Halálhíre az 1986-os Miss Hungary középdöntőjének idején érkezett. A versenyt leállították, és legközelebb csak 1989-ben rendeztek magyar szépségversenyt.

Molnár Csilla Andrea, a Magyarország Szépe verseny győztese. A Budapest Kongresszusi Központban október 5-én királynővé avatták Molnár Csilla Andrea 16 éves fonyódi gimnazistát, udvarhölgyeivé Kruppa Judit 19 éves dunaújvárosi óvónőt és Füstös Veronika 18 éves budapesti női fodrászt (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Álmodj, királylány…

„Álmodj, királylány, az is álom volt, hogy éltél! Nekünk is álom vagy ma már” – szólnak Homonyik Sándor Álmodj, királylány című dalának sorai Molnár Csilla, az 1985-ös Magyarország Szépe emlékére. 1985-ben, fél évszázad után rendeztek Magyarországon szépségversenyt, ahol Molnár Csilla a döntőn messze a legmagasabb pontszámmal elnyerte a címet. A szépségkirálynő azonban kilenc hónappal győzelme után véget vetett életének.

Molnár Csilla 1969. január 20-án született Kaposváron, de Fonyódon élt szüleivel és öccsével. Csilla azt nyilatkozta, hogy egy osztálytársa javaslatára nevezett be, csupán játéknak indult, akkor a 16 éves fiatal még nem gondolta, hogy nyerhet.

A kétezer jelentkezőből több mint hatszázat hívtak be az elődöntőkbe, amelyeket az ország több pontján rendeztek meg. Innen Molnár Csilla elsőként jutott tovább holtversenyben, a középdöntőn pedig negyedik helyezést ért el.

Október 5-én a Budapest Kongresszusi Központban rendezték meg a döntőt. A döntőbe jutott 25 lány közül pedig a fonyódi lány, aki még le akart érettségizni és kozmetikusnak akart tanulni, messze a legmagasabb pontszámot kapta.

Molnár Csilla Andrea, a Magyarország Szépe verseny győztese. A Budapest Kongresszusi Központban október 5-én királynővé avatták Molnár Csilla Andrea 16 éves fonyódi gimnazistát (Fotó: Nemzeti Fotótár)

Ezzel egy Pierre Cardin kosztümöt, egy háromnapos bécsi utat, ajándékcsomagot, valamint a Centrum ötvenezer forintos reklámszerződés-ajánlatát nyerte el, amelyet később nem fogadott el. Egy kairói utazás is szerepelt a díjak között, ám ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy édesapja ellenzi az ajánlatokat, és vele kell egyeztetnie. Az útra végül nem jutott el. De hogy eleget tudjon tenni a győzelemmel járó kötelességeknek, magántanuló lett.

Molnár Csilla Andrea 16 éves fonyódi gimnazista, a Magyarország Szépe verseny győztese integet a közönségnek a Budapesti Kongresszusi Központban. A lépcsőn mögötte az egyik udvarhölgye, Kruppa Judit dunaújvárosi óvónő (Fotó: Nemzeti Fotótár)

 

Először nyert, aztán elvették a Miss Európa címet Molnár Csillától

Elindulhatott az 1986-os Miss Európa versenyen is, ahol összesen 24 versenyző vett részt. A felkészítést Münchenben tartották, a versenyt pedig február 18-án rendezték Máltán. A pontszámok alapján az első helyen végzett, de a második és a harmadik helyen is holtverseny alakult ki, így az öt versenyzőt újra rangsorolta a zsűri, a magyar szépség végül a harmadik helyet hozta el.

Molnár Csilla Andrea, a Magyarország Szépe verseny győztese 1985-ben (Fotó: Nemzeti Fotótár)

A fonyódi gimnazista lány 1986. július 10-én lett öngyilkos. Apja szívgyógyszeréből huszonnégyet vett be, és a kiérkező mentők sajnos már nem tudták megmenteni. Búcsúlevelében azt írta, hogy nem bírja tovább, bocsássanak meg neki, és hogy szereti az édesapját.

Magyar Hírlap, 1986. július 11. – ADT Arcanum

Még nem lehet pontosan megállapítani, mikor és mennyi gyógyszert vett be. S főleg, hogy miért? Dr. Karsay Kornél gyermekgyógyász, a helyi SZTK szakorvosa, délután két órakor érkezett Csilla édesapjához, Molnár István vendéglőshöz. Nem mint orvos, hanem mint barát, a heti totószelvényt akarta kitölteni. — Akkor már eszméletlen volt. Azonnal elláttam, és öt perc múlva érkeztek a mentők is. A siófoki kórházba akarták vinni, de félútig sem jutottak. — A halál oka? — Nem mondhatok részleteket, köt az orvosi titoktartás, meg a barátság, amely a családhoz fűz. Egyébként az este folyamán az édesapát is bevitték a kórházba, szívrohammal. Harminchat éves, eddig két infarktusa volt. A Magyar Hírlap, 1986. július 12-i száma így ír a tragédiáról.

Halálhíre az 1986-os Miss Hungary középdöntőjének idején érkezett. A versenyt leállították, és legközelebb csak 1989-ben rendeztek magyar szépségversenyt.

Molnár Csilla ma lenne 55 éves. 17 évet élt…

Hírado.hu nyomán Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

Ez a lány nem tudta elfogadni apja halálát, különleges módot talált az emlékezésre

nyugdijaspeti

Van remény! Több mint hétezer fiatal vett részt a 72 óra kompromisszum nélkül nevű önkéntes akcióban

nyugdijaspeti

“Ha nem bukik el a Tanácsköztársaság, a vörösök idővel elvitték volna a várból a Szent Koronát”

nyugdijaspeti