Image default

Ez a két évig érlelt műremek lett idén az év sajtja

Egy egészen különleges, alpesi ízvilágú sajt nyerte el az év legjobbjának járó címet a 11. Magyar Sajtmustrán, Etyeken. A győztes végül a Hegedűs Sajtműhely terméke lett. A kiváló eredményről a Lelépő Magazin számolt be.

Az Etyeken rendezett tizenegyedik sajtmustrán százhatvanegy sajtot bírált a szakmai zsűri. Ennek eredményeként négy arany, tizenkilenc ezüst és húsz bronz minősítést osztottak ki. Az eseményen megválasztották az ország legjobb sajtját is. Az Év sajtja címet a szintén etyeki Hegedűs sajtműhely kapta meg

huszonnégy hónapon át érlelt Hegedűs sajtjával.

A díjnyertes sajt a 2008 óta működő műhely legkülönlegesebb terméke. Úgynevezett francia eredetű, “comté” alpesi sajt, ízvilága édeskés. Nyers, pasztőrözött tejből készítik. A Hegedűs Sajtműhely weboldalán található leírása szerint

négyszáz liter tejből mindössze egy negyven kilós sajtkorong lesz.

Átlagos érlelési ideje egy év.

Az év sajtja

A sajtműhely az érlelt sajtokra specializálódott, melyek készítéséhez a Magyarországon fellelhető legjobb minőségű tehéntejet szerzik be. Emellett kiváló minőségű baktériumkultúrákat és oltóenzimet használnak.

A 11. Magyar Sajtmustrán a Hegedűs sajton kívül szintén arany minősítést kapott a Tolbán Sajtmanufaktúra, a Kriskó Sajtműhely, a Sajtár Manufaktúra és a Maszlik Családi Gazdaság is.

Mint ismert, a Magyar Sajtkészítők Egyesülete 2013 óta szervezi meg minden évben a Magyar Sajtmustrát, ami a hazai kisüzemi és kézműves sajtkészítők legnagyobb megmérettetése.

Ezt olvastad már?

A szekszárdi Remete-kápolna kertjében álló berkenyefa nyerte el idén az Év Fája címet az online megrendezett voksoláson. A 2010 óta minden évben megszervezett versenyre idén 21 fát jelöltek, majd a szakmai zsűri választotta ki a 9 döntőst. A fákra összesen 12 762 on-line közönségszavazat érkezett.

Szekszárdi berkenye lett 2023-ban az Év fája

Lelépő – Nyugdíjasbarát

Fotók: Hegedűs Sajtműhely Facebook oldala

hírek ebből a rovatból

Nyilas Misi Pakkokat gyűjt a Református Szeretetszolgálat

nyugdijaspeti

Minisorozatban dolgozzák fel John Lennon halálát

nyugdijaspeti

Az özvegy férfi három évvel a felesége halála után találta meg újra a boldogságot

nyugdijaspeti