Image default

111 évesen halt meg Olaszország legidősebb embere

111 éves korában meghalt Olaszország legidősebb embere, aki a “könnyű étkezést és a stresszmentességet” tulajdonította hosszú életének.

Tripoli Giannini, becenevén Tripolino, a toszkánai Livorno melletti Cecinában lévő otthonában halt meg szilveszter éjjel. Ő volt Európa második legidősebb embere a 75 nappal idősebb francia André Ludwig után.

Giannini fia, Romano azt írta a Facebookon:

“Azt hitte, hogy halhatatlan… ehelyett San Silvestro napján (szilveszter) reggel fél tízkor meghalt apám, Tripoli Giannini. 111 éves és 133 napos volt – ez rekord!”

Giannini a százévesek egyre növekvő számú olaszországi lakosai közé tartozott. Az Istat, a nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint 2023-ban 22 ezer 100 év feletti ember volt – ez a legmagasabb szám, amit eddig feljegyeztek. Az olasz százévesek túlnyomó többsége nő.

Giannini, aki az olasz hadsereg gyalogsági alakulatához tartozott, 1912-ben született Cecinában, és két világháborút és két járványt élt meg. A 111. születésnapja alkalmából tavaly augusztusban rendezett ünnepségeken elmondta, hogy hosszú életének titka a könnyű étkezés – mindig borral kísérve -, a stresszmentesség, a nemdohányzás és az, hogy minden napot ajándékként kezel.

Szardínia olasz szigetét a világ öt olyan régiójának egyikeként azonosították, ahol magas a százévesek száma, míg a legtöbb 100 évesnél idősebb emberrel rendelkező olasz város a liguriai Genova. A mediterrán étrendet már régóta a hosszú élet fő összetevőjének tartják az olaszok körében.

A legidősebb erdélyi asszony “csak” 103 éves

Erdély egyik legidősebb asszonya, a bágyoni Székely Ida a napokban ünnepelte 105. születésnapját. Az idős asszony 103 éves koráig négy évtizeden át egyedül élt, miután a férjét elveszítette. Csak akkor költözött a lakóházához közel lévő öregek otthonába, amikor már nem tudta ellátni magát.

Erdély legidősebb lakója 103 éves koráig főzött, mosott, takarított a lakásában

A 115 éves asszony is az étrendjének köszönheti korát

Helena Pereira dos Santos a családjával – köztük 15 dédunokájával – ünnepelte meg mérföldkőnek számító 115. születésnapját születésnapját. Azt állította, hogy a „babban gazdag étrendje” az egyetlen dolog, ami több mint 11 évtizeden át erősen és egészségesen tartotta őt. Az asszony 1908-ban született, vagyis négyéves volt, amikor a Titanic elsüllyedt, és hatéves volt, amikor az első világháború kitört.

A 115. születésnapját ünneplő szülésznő elárulta a hosszú élete titkát

 

 

Guardian – Nyugdíjasbarát

hírek ebből a rovatból

A sikeres életmentés után hazaérkeztek a magyar barlangi mentők Törökországból

nyugdijaspeti

40 éve nem láthattuk úgy a Balatont, ahogy most egy zseniális fiatal fotósnak köszönhetően

nyugdijaspeti

Alázat és elvhűség jellemezte – 92 éves lenne Latinovits Zoltán, a Színészkirály

nyugdijaspeti